ТАСС съобщи, позовавайки се на "Сън", че британските изтребители са вдигнати във въздуха над Черно море, за да съпроводят руски бомбардировач Су-24.

Нашите момчета са във въздушна база "Михаил Когълничану" на румънския черноморски бряг край Констанца, пише британският вестник. Руският самолет е летял в района и е бил наблюдаван от пилотите на два "Тайфун"-а, които са в базата в рамките на програмата на НАТО "Еър Полисинг" (Air Policing).

Единият пилот реагирал на предупредителен сигнал.

Когато получихме сигнала, изстреляхме се към самолетите и излетяхме за минути, каза пилотът.

От неговите обяснения става ясно, че руският самолет е доближил въздушното пространство на НАТО, но не е навлязъл в него. По тази причина британските пилоти са получили заповед да съпроводят руския самолет известно време, след което се завърнали в базата.

Често ни се случва да патрулираме над Великобритания и затова днешната мисия не е нещо ново за нас и мина безпроблемно, сподели пилотът, цитиран от "Сън".

Четири самолета на Кралските военновъздушни сили са в румънската база от април и имат задачата да патрулират въздушното пространство на източния фланг на НАТО.