Повечето т. нар. военни кореспонденти в Русия (така наричат себе си блогъри, пишещи за войната в Украйна, б. р.) критикуват обявеното от президента Владимир Путин коледно примирие в Украйна, тъй като според експерти и журналисти Киев няма да спазва прекратяването на огъня, пише руският в. "Независимая газета", цитиран от БТА.

Цитираните блогъри и политолози настояват Москва да продължи войната до победен край, тъй като по време на примирието руската армия ще се озове в опасно положение, ако украинските войски засилят огъня. Прокрадват се и мнения, че 36-часовото примирие може да стане пролог към по-продължително спиране на огъня, а по-нататък и към преговори за мир, добавя изданието.

Ако се откаже от предложеното примирие и тръгне към ескалация в нощта срещу Рождество, украинското ръководство ще се изложи на обвинения, че посяга върху правата на вярващите: "Погледнете, за тях няма нищо свято!". В този аспект жестът на Москва може да се разглежда като политически перспективен, заключава "Независимая газета".

В стремеж да обвини Москва, че проваля спирането на огъня, предложено от нея самата, Киев може да се впусне в тотални провокации. Например утре (в събота, б. р.) от 07:00 сирените им за въздушна тревога постоянно ще вият без никакви основания за това, предполага Родион Мирошник, бивш посланик в Москва на едно от анексираните впоследствие от Русия сепаратистки формирования в Украйна, цитиран в "Московский комсомолец".

Не се знае дали руската армия ще спазва прекратяването на огъня, ако Украйна откаже, разсъждава руският опозиционен сайт "Медуза". Не се знае също дали, ако бъде спазван, този режим ще важи за руската частна военна компания "Вагнер", която в момента води настъпление в украинската Донецка област - указът на Путин е адресиран до министерството на отбраната, а "Вагнер", поне формално, не му се подчинява, се посочва в материала.

"Решението е за спиране на инициативния огън и нападателните действия от наша страна. Но това не значи, че няма да отвръщаме на провокациите на противника!", коментира Денис Пушилин, друг водач на проруските сепаратисти в Украйна.

Според лидера на украинското движение "Заедно с Русия" Володимир Рогов, цитиран във "Взгляд", сред властите в Киев доминира "езическа" идеология, те "грабят и убиват свещеници" и "не ги трогва (. . .) позоваването на християнските ценности". Затова по Рождество от Украйна "трябва да се очаква не примирие, а нови обстрели, терористични акции, други престъпления".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също коментира инициативата на Путин, посочва украинското издание "Цензор".

"Президентът (на Украйна) Володимир Зеленски предложи ясна формула на мира в десет стъпки. Русия я пренебрегва и вместо това обстрелва Херсон в навечерието на Рождество, нанасяйки масови ракетни удари и удари с дронове по Нова година. Днешното "едностранно спиране на огъня" не може и не бива да се възприема сериозно", написа Кулеба в Туитър.

По време на празничното утринно богослужение в събота, докато трае "примирието" на Путин, "може да бъдат минирани и взривени няколко православни храма (. . .) в териториите, окупирани от рашистите", прогнозира украинската телевизия ТСН.

На тези места руснаците смятат да снимат отломки от украински ракети "Хаймарс" и да включат кадрите в пропагандни предавания. Това съобщи украинското доброволческо сдружение InformNapalm, като цитира два източника, близки до сепаратистките бойци в Донецка област, отбелязва на сайта си телевизията.

От юли насам Русия активизира всичко и всички, за да постигне спиране на огъня и затвърждаване на получените резултати, припомня пред киевския сайт "Кореспондент" украинският икономист Сергий Фурса.

По думите му Путин ще използва сегашната ситуация, "за да раздаде методически указания на своите агенти" как да твърдят пред Запада: "Ето вижте, ние сме за мир, а украинците са тези, които искат кръвта на християнски деца".

Това надали ще помогне на Путин да обърне в своя полза общественото мнение на Запад, но той все едно ще се опита. И второ, това е демонстрация за пред другаря Си Цзинпин (президента на Китай, б. р.): "Бащице, аз се старая". Засега обаче той не се старае достатъчно. И трябват повече западни танкове, за да се постарае истински. Именно тогава ще има истински мир. А не лицемерно предложение "хайде да убиваме чак след празниците", заявява украинският коментатор.