Държавни и правителствени ръководители се събраха за Честванията във Франция на 75-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия. Доналд Тръмп, който бе на официално посещение в Обединеното кралство, се присъедини към Еманюел Макрон и Джъстин Трюдо в отбелязването на десанта срещу нацистка Германия. На церемонията бяха и 300 ветерани, които са взели участие в тежките боеве на френския бряг. Държавните лидери четоха драматични писма, които войниците са писали до своите семейства.

В 7:25 сутринта беше отбелязан моментът, в който на 6 юни 1944 г. първите британски войници стигат една от петте зони на десанта, известна като Голд бийч. Започва най-големият въздушно-морски десант в историята. В този ден близо 160 000 съюзнически войници преминават Ламанша.

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей откриха мемориал на загиналите британски войници. В 11.00 часа френско време започнаха и възпоменателните церемонии на американското военно гробище в Колвил сюр Мер, където присъства и американският президент Доналд Тръмп. В небето над брега, наречен от американците Омаха Бийч, имаше въздушен парад. Макрон и Тръмп произнесоха кратки речи. 

Десантът в Нормандия на съюзническите сили е повратен момент във Втората световна война, който допринася за разгрома на нацистка Германия. Тази година той премина в разгара на дъжд от упреци, критика и неразбирателства в международен мащаб. Световните лидери, които застанаха рамо до рамо за честванията, се стреляха словесно един срещу друг само ден преди събитието. Годишнината бе белязана с важни срещи, хладно отношение и двуяки намеци за разклатените отношения на първите в света - заради търговия, граници, Брекзит и Европредседателството.

Снимка: БТА/AP

И макар привидно да спазват завета от Втората световна война за мир и разбирателство, Еманюел Макрон, Тереза Мей, Доналд Тръмп, Джъстин Трюдо и Ангела Меркел (която присъстваше на церемониите в Портсмут, но не и на тези в Нормандия - бел.ред.), различията им изпъкваха ясно през мълчанието по важните теми. Тази церемония бе и последната официална поява в чужбина на Тереза Мей, която в петък подава оставка от премиерския пост, след като не успя да прокара през парламента споразумението за излизането на Великобритания от ЕС, което бе отложено до 31 октомври. 

По време на церемонията на американското гробище в Колвил сюр мер Еманюел Макрон награди ветерани с ордена на Почетния легион и благодари за донесената свобода. В словото си, в присъствието на американския президент, Макрон призова да се поддържа "съюзът на свободните народи".

С десанта в Нормандия започва операция "Овърлорд", съществена фаза от Западния фронт по време на Втората световна война, която спомага за освобождаването на Европа.

Снимка: БТА/AP

Въпреки безоблачната комуникация на Макрон с Тръмп днес, два дни по-рано френският президент за пореден път критикуваше колегата си по отношение на търговската му политика във връзка с повишаването на митата за Китай. Разговорите по тази тема се проведаха на 30-минутна среща на 4 очи. След нея последваха уверенията на Тръмп, че отношенията му с Макрон са "изключителни". Той обяви, че двамата са на еднаква позиция по отношение на Ирак, но думите му звучаха някак пресилено на фона на предишните му изказвания по адрес на френския президент.  

Снимка: БТА/AP

След церемонията Макрон се срещна отново с Тръмп за разговор и обяд. Френският президент припомни, че Франция е единствената страна от ЕС, противопоставила се през април, без да разполага с право на вето, на започването на търговски преговори между ЕС и САЩ и така обясни нуждата от разговори с американския си колега. 

"Европа трябва да убеди поне едната от тези две водещи сили - САЩ и Китай - да приемат нови правила, включващи зелен дневен ред и социални мерки", изтъкна той.

На фона на привидната готовност за диалог между Великобритания, Франция и САЩ, едно присъствие и едно отсъствие събудиха много въпроси. Световните медии коментираха отсъствието на Владимир Путин. През 2004 година руският президент беше поканен за за честванията, но сега остана нежелан за церемониите. Анализаторите категорично отдават това на обтегнатите отношения между Запада и Русия. 

Снимка: БТА/AP

Честването на 75-ата годишнина от десанта в Нормандия повдигна множество въпроси и съмнения дали заветът за мир и сътрудничество след края на Втората световна война ще остане стабилен.