Въздушният транспорт в Италия днес е блокиран от 24-часова стачка.

В нея са се включили авиокомпаниите ЕърИтали (AirItaly) и Алиталия (Alitalia), съобщиха италиански медии. Освен персонала на двете авиокомапнни стачката ще обхване и служителите на миланското летище "Малпенса" и римското "Фиумичино". Стачката на служителите на ИзиДжет (EasyJet), която също трябваше да е днес, беше отложена за 14 януари.

Заради стачката Алиталия обяви, че отменя над 350 полета - почти всички за днес и няколко от сутрешните утре, информира в. "Република".

Гарантирани са полетите на Алиталия в часовия диапазон между 07:00 часа (08:00 ч. бълг. в.) и 10:00 часа (11:00 ч. бълг. в.) и 18:00 часа (19:00 ч. бълг. в.) и 21:00 ч. (22:00 ч. бълг. в.), а компанията е изготвила и извънреден план. Той предвижда използването на по-големи самолети по вътрешните и международните маршрути, за да могат да бъдат прехвърлени пътниците, чиито полети са били отменени, към първите възможни полети през деня.

ЕърИтали не даде никаква официална информация, но на страницата на авиокомпанията могат да се проверят полетите.

Стачката бе обявена от синдикатите след неуспеха в търсенето на решение на проблема с Алиталия и заради кризата в сектора на въздушния транспорт.

Синдикатите обявиха, че се противопоставят на варианта Алиталия да бъде раздробена и продадена на част. Това може да се случи, ако компанията фалира, съобщи онлайн изданието "Пост".

Синдикатите искат нов индустриален план с участието на държавата, което е трудно изпълнимо. Първо, защото различни правителства в Рим вече са похарчили 9 милиарда евро за Алиталия, а второ - министерство на икономическото развитие не намира частни инвеститори, които да помогнат на правителството да приложи такъв план за компанията, отбелязва онлайн изданието.