Изискванията за боравене с ваксината на "Пфайзер/Бионтех" (Pfizer/BioNTech) и въведената от френскато правителство стратегия за ваксиниране на приоритетни групи пораждат опасения за възможна загуба на големи количества дози, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV).

Това е истинско логистично предизвикателство. Дозите на "Пфайзер", които се съхраняват при много ниска температура, трябва да се използват до няколко часа, след като бъдат отворени. Ако това не стане, няма възможност да бъдат замразени отново, добавя БТА.

Подобни ситуации възникват в края на деня, когато във ваксинационните центрове останат неизползвани отворени дози, след като всички планирани в приоритетната група са ваксинирани - в случая възрастни хора от домове за настаняване. А изискванията за съхранение не позволяват дозите да се пренесат в други ваксинационни центрове.

Затова в парижката здравна система А Пе-Аш Пе (AP-HP) се справят със ситуацията, като инжектират останалите дози на болногледачи, които не са в приоритетната група, но желаят да се ваксинират.

Вестник "Паризиен" съобщава, че е създадена специална платформа, в която тези хора могат да се запишат и да бъдат информирани за оставащите дози в края на деня.

За да не се разхищава препаратът, Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча да се увеличат дозите на всеки флакон от пет на шест. Това не е вписано в препоръките на производителя, но би позволило да се увеличат капацитетите за ваксиниране с 20 процента и да се получат стотици хиляди допълнителни дози.

Този проблем няма да бъде толкова сериозен с появата на ваксините на "Модерна" (Moderna), които са много по-лесни за съхранение.

Дотогава обаче Франция, изглежда, следва модела на Израел за употреба на ваксините на "Пфайзер" - там в края на деня останалите отворени дози се прилагат на неприоритетни групи, но вписани в списъци с желаещи, които биват извиквани директно чрез есемеси.