Италианската вътрешна министърка Лучана Ламорджезе потвърди, че тунизийският мигрант, убил трима души в съседна Франция, е достигнал до Европа през Италия, но заяви, че правителството в Рим не носи отговорност за случилото се, предадоха ДПА и Ройтерс.

Извършителят Брахим Аусауи е пристигнал на италианския остров Лампедуза на 20 септември на борда на малък плавателен съд. Стигнал до континентална Италия на 8 октомври и като почти всички новопристигнали, бил освободен.

Крайнодясната опозиционна партия "Лига" обвини вътрешната министърка, че не е попречила на мигранти от Африка да достигат до Италия и заяви, че Ламорджезе носи отговорност за убийствата в Ница.

Министърката потвърди, че нито тунизийските власти, нито италианското разузнаване са сигнализирали, че Асауи е потенциална заплаха. "Не носим отговорност за този случай", заяви тя пред медиите, като призова да се спре с полемиката около този въпрос.

Опозицията призова за оставката на Ламорджезе.

Около 27 190 мигранти са достигнали Италия по море тази година (в сравнение с 9533 за същия период на миналата година, като 11 195 от тях са от Тунис - най-голямата група от една-единствена страна. През август Ламорджезе, придружена от италианския външен министър и двама еврокомисари, посетиха Тунис, за да се опитат да убедят страната да спре потока от мигранти. Тя обаче призна, че в момента е трудно да се попречи на хората да мигрират.

"Тунис е изправен пред голяма икономическа криза, която усложни нещата. Ковид-19 също имаше голямо отражение върху страната, като подкопава всички усилия за поддържане на социалната сплотеност там", подчерта тя.

Според сегашните споразумения Тунис е съгласен да приема до 80 свои граждани всяка седмица. Новопристигналите винаги получават документи за експулсиране, но почти никога не са подложени на задържане, докато се организира полет до родината им и много от тях напускат Италия. Голяма част се насочват към Франция, където има голяма туниска общност.

Лидерът на партията "Лига" Матео Салвини, бивш вътрешен министър преди да напусне правителството през 2019 г., се опита да спечели политически дивиденти от нападението. "Извинявам се на френския народ, на децата на убитите и обезглавените, от името на това некадърно правителство и неговите съучастници", заяви той в Туитър.

Ламорджезе заяви, че издаден от Салвини указ е затруднил правителството да се справя с мигрантите, защото е затворил имиграционните центрове. "20 000 души трябваше да напуснат центровете за един ден", подчерта тя.

Представител на правителството заяви също, че тунизиецът, извършил нападението на коледен базар в Берлин, също е влязъл в Италия през Лампедуза, когато друг политик от партия "Лига" е бил вътрешен министър.

В отговор Салвини заяви, че е "останал без думи" от отговора на Ламорджезе, която защити и решението за частична отмяна на строгите закони за миграцията, въведени от него, докато беше вътрешен министър. "Вие нямате срам", написа той във Фейсбук, като добави хаштага Lamorgeseresign (Ламорджезеоставка).

"Рекорден брой пристигащи, бунт по улиците, а сега дори имаме пристигнал в Лампедуза тунизийски убиец, който е бил оставен на свобода, за да избяга във Франция, да убива и да прерязва гърла", добави той и запита: "Какво друго трябва да се случи?"