Папа Йоан Павел Втори е повишил опозорения американски бивш кардинал Тиодор Маккарик, като е повярвал на изповедта за неговата невинност, докато папа Франциск го наказва, след като се появяват обосновани обвинения за сексуални посегателства срещу деца. Това се посочва в разпространен днес дългоочакван доклад на Ватикана, цитиран от ДПА.

90-годишният Маккарик бе признат миналата година за сериен педофил от дисциплинарната комисия на Ватикана. Той бе лишен от църковен статус, след като бе признат за виновен за тормоз при извършване на изповед и сексуални злоупотреби с възрастни и малолетни.

Разпространеният днес доклад от повече от 400 страници обръща внимание на широко разпространените подозрения, че навикът на Маккарик да спи с млади семинаристи е бил известен от години на висшестоящи на него клирици в САЩ, но Ватиканът си е затварял очите.

Според доклада Маккарик, който е ръкоположен за епископ през 1977 г., не е получавал отрицателна личностна характеристика до средата на 90-те години и това е изиграло роля за издигането му за архиепископ на Вашингтон в края на 2000 г. и за кардинал в началото на 2001 г.

Кардинал Джон О'Конър, архиепископ на Ню Йорк, е получавал анонимни и неанонимни сигнали, но ги е препращал на нунция на Ватикана в САЩ, а от там те попадали на бюрото на папа Йоан Павел Втори.

След разследване на обвиненията четирима епископи от Ню Джърси "са потвърдили, че Маккарик е споделял леглото си с млади мъже, но не са посочили със сигурност, че той е извършвал сексуални посегателства", се посочва в доклада.

Сега обаче се оказва, че "трима от четиримата американски епископи са предоставяли неточна и непълна информация на Светия престол за поведението на Маккарик спрямо млади мъже", и това "вероятно" е повлияло на папа Йоан Павел Втори, за да го повиши.

През 2005 г. новоизбраният папа Бенедикт XVI получи нови сведения за Маккарик, заради които отмени предварително решение да остави кардинала като архиепископ на Вашингтон още две години и го накара да се оттегли в началото на 2016 г.

Бенедикт XVI обаче не успя да нареди пълно канонично разследване.

Когато Франциск става папа през 2013 г., той "е чувал само, че е имало твърдения и слухове, свързани с неморално поведение с възрастни, възникнало преди назначаването на Маккарик във Вашингтон", и вярва, че неговите предшественици са се занимали с тях, се казва в доклада.

Твърди се, че позицията му се е променила, когато "през юни 2017 г. архиепископията на Ню Йорк е научила за първото известно твърдение за сексуално посегателство от страна на Маккарик над жертва на възраст под 18 години, което се е случило в началото на 70-те години".

Маккарик, някога един от най-влиятелните лидери на католическата църква в САЩ, беше отстранен от активна служба през юни 2018 г. и лишен от кардиналската си титла месец по-късно. Това беше първото подобно наказание на кардинал от повече от 90 години, припомня БТА.