Американският консервативен вестник "Вашингтон таймс" публикува статия с остри критики срещу ЕС, обвинявайки съюза, че "за една шепа долари е застанал на страната на водещия терористичен режим в света, срещу държавата, която защитава Европа от 1945 година". Брюксел се опитва отчаяно да запази икономическите си връзки с Иран, въпреки събитията от юли и август, пише авторът Джед Бабин, бивш помощник-министър на отбраната по времето на президента Джордж Буш баща, предаде БТА.

През юли иранският президент Хасан Рохани заплаши да затвори Ормузкия проток, ако САЩ възстановят икономическите санкции, се припомня в статията. Иранските сили могат да постигнат това, но за кратко. Първо, ако Техеран опита да затвори протока, силите на САЩ и съюзниците им бързо могат да наложат отварянето му - чрез кратка, тежка война, която Иран не може да спечели и която може да заплаши съществуването на режима и най-големия ирански терминал за износ на петрол. В коментара се подчертава, че иранската икономика е в тежко състояние и Техеран не може да си позволи подобна война, но авторът предупреждава, че "деспотични режими" като иранския понякога действат ирационално - което прави подобни военни действия малко вероятни, но все пак възможни.

През август президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди възстановяване на американските санкции срещу Иран, подчертавайки в същото време, че е готов за преговори, се казва в статията и се припомня предупреждението на американския президент, че страни, които търгуват с Иран, няма да могат да търгуват със САЩ. Китай, Индия и други страни обаче ще продължат да купуват ирански петрол, знаейки, че Вашингтон не може да си позволи да спре да търгува с тях, пише авторът.

Той определя като "лоша идея от страна на ЕС" задействането на блокиращ механизъм, с който санкциите срещу Иран се добавят към забраната от 1996 г. за спазване на американските санкции срещу Куба. За разлика от Бил Клинтън навремето, Тръмп няма да отстъпи, смята Бабин.

Той обвинява страните членки на ЕС, че са "постигнали ново равнище на късогледство", давайки според него предимство на краткосрочните финансови печалби пред собствената си национална сигурност, както и пред тази на САЩ. Почти всички страни членки на НАТО, повечето от които са членове и на ЕС, отдавна отказват да инвестират в собствената си отбрана, твърди авторът и определя европейския блокиращ регламент като срамно решение. То обаче идеално съответства на отказа на страните от ЕС да помагат на САЩ за гарантиране на собствената си отбрана, се казва в коментара, поместен във "Вашингтон таймс".