Полското правителство отстъпи пред възраженията на ЕС за съдебната реформа и заяви, че съдиите от Върховния съд, заставени да се пенсионират, могат да се върнат на работа.

Депутати от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) са изготвили и внесли в Сейма (парламента) законопроект за изменение на закона за Върховния съд, съобщиха днес полски медии, на които се позова БТА.

Инициативата е резултат от решение на Съда на ЕС от 22 октомври, което разпорежда премахване на текстовете в полския закон относно пенсионирането на висшите магистрати. Освен това Европейският съд постанови принудително пенсионираните членове на Върховния съд на Полша да бъдат възстановени на постовете си при условията, действащи преди влизането в сила на новия закон. Съдиите в Люксембург също наредиха на властите в Полша да не назначават нови съдии на мястото на пенсионираните.

Вестник "Жечпосполита" публикува основните мотиви на вносителите на законопроекта за изменение на закона за Върховния съд. Сред тях са:

  • "отстраняване на несигурността" у съдиите кога ще трябва да се пенсионират поради навършени години;
  • "премахване на влиянието на изпълнителната власт" върху решенията дали даден съдия може да остане на поста си при навършени години за пенсия;
  • връщане на пенсионната възраст от 70 години за членове на Върховния съд и на Висшия административен съд; и
  • възстановяване на работа на пенсионираните по силата на новия закон съдии във Върховния съд и на Висшия административен съд, включително заемащите ръководни длъжности.

Законопроектът, внесен от ПиС, предвижда още върнатите на работа пенсионирани висши магистрати да възстановят сумите, изплатени им като бонуси при оттегляне в пенсия, отбеляза полският вестник.

На снимката: Протест във Варшава в защита на конституцията