Решението на Борис Джонсън да спре работата на парламента е незаконно, постанови британският Върховен съд.

Съдът обяви, че е погрешно решението да се отнеме възможността на парламента да изпълнява своите конституционни задължения без сериозно основание преди крайния срок за Брекзит (31 октомври).

Върховния съд на Обединеното кралство и неговите 11 съдии трябваше да вземат окончателно решение дали съветът на премиера Джонсън към кралицата да спре работата на парламента за пет седмици е бил незаконен.

Върховният съдия и ръководител на институцията лейди Бренда Хейл заяви: "Резултатът върху основите на нашата демокрация доведе до крайност. Съдът е длъжен да заключи, че решението да се посъветва Нейно Величество да прекрати работата на парламента е незаконно, тъй като е довело до осуетяване или възпрепятстване на възможността на парламента да изпълнява конституционните си функции".

Съдия лейди Хейл каза още, че единодушната позиция на 11-те съдии е, че решението на Джонсън е "недействително и без последици". По нейните думи на практика парламентът все още заседава и от ръководството и членовете на двете камари зависи кога да се съберат.

Съдия лейди Бренда Хейл: Британският Върховен съд единодушно реши, че спирането на работата на парламента е незаконно

Снимка: AP/БТА

След решението на Върховния съд председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу побърза да обяви, че парламентът на Обединеното кралство ще възобнови работата си в сряда.

Решението на Върховния съд е сериозен удар за премиера, който спря работата на парламента за пет седмици (от 9 септември до 14 октомври), твърдейки, че закриването е рутинно. Според противниците на този ход целта е да бъдат осуетени опитите на депутатите за обстойно проучване на плановете на премиера за Брекзит и да му се позволи да наложи излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка. Мнозина депутати приеха решението като опит да им се запуши устата - да прекрати дебатите по политиката на премиера за Брекзит.

Борис Джонсън от своя страна уверява, че просто иска да демонстрира единство пред Брюксел, за да не отслаби позициите на Лондон в опита за предоговаряне на споразумението, сключено между бившия премиер Тереза Мей и Брюксел.