Върховният съд на САЩ постанови, че президентът Доналд Тръмп е длъжен да даде достъп до данъчните си декларации на прокуратурата в Ню Йорк за извършване на проверка, предадоха информационните агенции.

Но по друго, свързано дело, същият съд реши, че американският лидер не е длъжен да ги прави достояние и на Конгреса на САЩ.

Днешните решения бяха очаквани с голям интерес, защото определят границите, в които Конгресът може подробно да проучва дейността на действащите президенти на САЩ, отбелязва Би Би Си.

Тръмп е първият американски президент след Ричард Никсън, който не е обнародвал данъчните си декларации. Преди да стане президент, сегашният стопанин на Белия дом беше бизнесмен.

От няколко години обаче две контролирани от демократите комисии в долната камара на Конгреса и окръжният прокурор на Ню Йорк Сайръс Ванс - също демократ - искаха достъп до данъчните декларации на Тръмп, за да определят дали законодателството за конфликта на интереси в САЩ е достатъчно строго по отношение на президента. Адвокатите на Тръмп контрираха тези искания с тезата, че докато заема поста си, държавният глава се ползва с пълен имунитет.

Самият Тръмп, който е републиканец, отрича да е вършил нещо нередно и нарече разследването на данъчните му дела "лов на вещици".