Върховният съд на Пакистан днес обяви, че отхвърля обвиненията в подбудителство към убийство и към размирици срещу бившия премиер Имран Хан, съобщи неговият адвокат. Това донякъде облекчава положението на клиента му, който беше вкаран в затвора по обвинения в корупция по-рано този месец, предаде Ройтерс.

През юни Хан беше обвинен в подбудителство към убийство на юриста от Върховния съд Абдул Разак, който беше убит в югозападния град Кета през същия месец. Синът на Разак обвини Хан, че стои зад убийството на баща му.

"Слава на Бога", заяви адвокатът на Хан Наим Панджута в пост в социалната платформа "Екс" (X), известна преди като Tуитър, в който съобщава за отхвърлените обвинения.

Убитият Разак беше внесъл искане в съда за образуване наказателно производство за държавна измяна срещу Хан заради неконституционното разпускане на парламента, след като той загуби вот на доверие през април 2022 г.

Днес съдът в Пакистан прекрати и делото за подстрекателство към размирици срещу бившия премиер Имран Хан, съобщи адвокатът му в платформата Икс, предаде Ройтерс.

Върховният съд в Исламабад също трябва днес да се произнесе по жалба, подадена от Хан, с която се иска да бъде спряна неговата присъда по дело за подкуп.

Хан изгуби властта, след като влезе в конфликт с влиятелните пакистански военни, и срещу него бяха заведени множество дела, докато той се опитваше да събере народна подкрепа.

Политическите сътресения обхванаха Пакистан в условията на една от най-тежките икономически кризи. Очакваше се произвеждането на общи избори през ноември, въпреки че те вероятно ще бъдат отложени поне до началото на следващата година.

Хан не може да участва в изборите и му е забранено да заема политически постове в продължение на пет години.