Върховният съд на щата Невада отхвърли снощи жалба от предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп с искане за отменяне на изборните резултати там. С това съдът потвърди победата на Джо Байдън в един от оспорваните щати, допринесъл за крайната му победа на изборите в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е пореден съдебен провал за Тръмп и съюзниците му, които изгубиха десетки дела в щатски и федерални съдилища при неуспешен опит за анулиране на резултатите от вота на 3 ноември. Тръмп твърди, че резултатите са подправени, но нито един съд не откри доказателства в подкрепа на твърденията му.

Миналата седмица окръжен съд в Невада постанови, че кампанията на Тръмп не е подкрепила с доказателства жалба за неизправност на устройствата за гласуване и за манипулиране на надпреварата между Тръмп и Байдън.

Републиканската партия в Невада изрази дълбоко разочарование от съдебното решение и заяви, че не й е била дадена възможност да изложи аргументите си пред съда. Пълният отказ на легитимен надлежен процес и на апелативни права е наистина безпрецедентен, смайващ и странен, посочи в изявление партията.

Байдън имаше преднина от 33 596 гласа пред Тръмп в Невада, което му осигури шестте щатски гласа в Изборната колегия, която избира президента. На 14 декември се очаква членовете на колегията, т.нар. електори, да утвърдят официално изхода от изборите - победа на Байдън с 306 гласа срещу 232 гласа за Тръмп.