Британската премиерка Тереза Мей заяви, че след преговори в последната минута е получила правно обвързващи гаранции за споразумението за напускане на ЕС, но е изправена пред унизително поражение на предстоящото довечера гласуване в британския парламент, пише френският в. "Монд", цитиран от БТА.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер веднага предупреди, че британските депутати трябва да гласуват за споразумението, което отхвърлиха с рекордно в британската история мнозинство, за да не бъде изложен на опасност самия Брекзит. "Трети шанс няма да има", предупреди Юнкер, само няколко минути преди лидерът на опозиционната Лейбъристка партия в Лондон Джереми Корбин да призове депутатите довечера да гласуват против споразумението.

Френският в. "Либерасион" подчертава, че ЕС не е отстъпил за нищо. Брюксел отказа да поднови преговорите по сключеното през ноември миналата година споразумение с Лондон и не промени предпазната клауза, както искаше британската страна. Но Европа прие няколко облекчения и няколко допълнителни уверения, за да даде на Тереза Мей допълнително средство за вътрешнополитически натиск. Но може би най-важният аргумент, който да убеди съмняващите се привърженици на напускането на ЕС да подкрепят премиерката, е изявлението на Юнкер, че ако това споразумение не бъде прието, може изобщо да не се стигне до Брекзит, отбелязва френското издание.

Британският в. "Гардиън" припомня, че след като през януари депутатите отхвърлиха предложеното споразумение с историческите 230 гласа "против", Мей обеща пред парламента, че ще постигне или създаването на едностранен механизъм за напускане на споразумението, или ограничаването му по време, или замяната му с алтернативно споразумение, като например технически средства за контрол.

Когато беше попитана дали е постигнала тези цели след посещението си в Страсбург за преговори с Юнкер, Мей не отговори категорично, подчертава британското издание. Вместо това тя подчерта, че правно обвързващите промени са точно това, което парламентът е поискал от нея. От предложения текст става напълно ясно, че прилагането на предпазната клауза, целяща избягване на появата на нова твърда граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, не може да бъде неограничено във времето, ако изобщо се стигне до него.

Подкрепящата Брекзита "Група за европейски изследвания" (European Research Group, ERG) и Лейбъристката партия обаче веднага изразиха песимизъм дали промените ще бъдат достатъчни, за да спечелят на Мей подкрепата на парламента. Според Корбин постигнатото снощи споразумение с ЕК не включва нищо дори близко до обещаните от премиерката промени.

"Правителството прикри много добре нещо, което не оправдава очакванията", заяви Стив Бейкър от "Групата за европейски изследвания). Други водещи евроскептици, включително бившият консервативен лидер Иън Дънкан Смит, призоваха за отлагане на гласуването довечера, за да имат депутатите достатъчно време да обмислят как да гласуват.

Водеща фигура от кабинета заяви, че се засилват опасенията, че може да се стигне до напускане на ЕС без споразумение, било на 29 март или след изтичането на споразумение за удължаване на срока за Брекзита. Членовете на правителството се опасяват, че депутатите може да не успеят да сформират навреме мнозинство в подкрепа на споразумението или на решение, блокиращо изтеглянето от ЕС.

Мей все повече се оказва притисната между съперничещи си фракции в нейната Консервативна партия, пише в. "Ню Йорк таймс". Едната от тези групи е решена да предотврати потенциално хаотичното напускане на ЕС без споразумение. Друга обаче иска този вариант да остане възможен, надявайки се, че заплахата от "твърд" Брекзит ще принуди европейските страни да предложат по-добро споразумение, защото техните икономики също ще пострадат.

Дали постигнатото ще се окаже достатъчно, ще зависи отчасти от преценката на британския главен прокурор Джефри Кокс. За да има шанс отстъпките на ЕС да повлияят на поддръжниците на Брекзита, Кокс ще трябва да ги убеди, че те предотвратяват риска Великобритания да се окаже притисната за неограничен срок в митнически съюз с ЕС поради предпазната клауза.

Стратегията на Мей беше да отслабва постепенно съпротивата в парламента срещу предложеното от нея споразумение, предупреждавайки проевропейските критици, че може да се стигне до Брекзит без сделка. В същото време правителството казва на поддръжниците на напускането на ЕС, че отлагане на изтеглянето може да означава то никога да не се случи. Изглежда обаче, че ефектът от заплахите отслабва. Проевропейските депутати смятат, че имат достатъчна парламентарна подкрепа, за да предотвратят хаотичен Брекзит, пише в. "Ню Йорк таймс".