Турски съд реши днес турският бизнесмен и филантоп Осман Кавала да остане в затвора, съобщи турският телевизионен канал НТВ. В Турция днес започна нов съдебен процес срещу Кавала и още 15 души за ролята им в националните протести през 2013 г.. Според критици случаят има за цел да сложи край на инакомислието, отбелязва Ройтерс.

Следващото заседание по делото е насрочено за 6 август.

Кавала и още осем обвиняеми за протестите за парка Гези в Истанбул бяха оправдани по всички обвинения през февруари 2020 г., но апелативен съд отмени това решение през януари, припомня Ройтерс.

Филантропът, който се намира в предварителен арест от три години и половина, е обвинен и в участие в опита за преврат през 2016 г. Тези обвинения бяха обединени със случая Гези през февруари.

Европейският съд за правата на човека, Комитетът на министрите на Съвета на Европа и САЩ призоваха вече няколко пъти Турция да освободи Кавала.

"Всяка фаза от този процес е изпълнена с несправедливост, несъстоятелност и нелогични и незаконни процедури", заяви група, наречена "Освободете Осман Кавала". Подновяването на случая Гези "излага не само правителството и съдебната система, но и цялата страна", посочи групата.

Кавала се намира в затвора в Силиври, близо до Истанбул, и се включи чрез видеоконферентна връзка в първото заседание от процеса, съобщава АФП.

Той заяви, че обвиненията срещу него не се базират на "никакво доказателство" и сравни процеса със съдебните практики, съществували в нацистка Германия.

"Да бъде лишен един човек от свободата си чрез злоупотреба с власт /.../ и да се въвежда в заблуда правосъдието като се заобикаля законът с цел запазване в сила на това лишаване /от свобода/ навежда на мисълта за тези практики", посочи Кавала.

Знак за безпокойството, което случаят предизвиква в чужбина, бе това, че много европейски дипломати, включително генералните консули на Франция и Германия, присъстваха на днешното съдебно заседание, отбелязва АФП.

В съвместно съобщение, публикувано вчера, Париж и Берлин призоваха Турция да спази "международните си ангажименти и да освободи незабавно Осман Кавала", в съответствие с решение на Европейския съд за правата на човека.

Кавала, който е обвинен от турските власти и в "шпионаж", отново отхвърли предявените срещу него обвинения.

63-годишният Кавала, който е роден в Париж, е уважавана фигура на гражданското общество в Турция. Той е известен с подкрепата си за културни проекти, отнасящи се до теми като правата на малцинствата и кюрдския въпрос.

Критици твърдят, че турската съдебна система е използвана, за да наказва противници на президента Реджеп Тайип Ердоган, особено след опита за преврат през 2016 г., отбелязва Ройтрес. Президентът и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието твърдят, че съдебната система е независима.

Обвиненията срещу други седем души, които се намираха в чужбина по време на първия процес, бяха включени в новото дело. Някои от подсъдимите бяха оправдани през 2015 г. по обвинения, свързани с протестите за Гези, което означава, че сега ще бъдат съдени за трети път за същите събития, отбелязва Ройтерс.

Протестите за Гези започнаха през лятото на 2013 г., като демонстрации за запазването на парк в Истанбул, който разполага с ограничени зелени пространства, но бързо обхванаха цялата страна. Според Ердоган, който тогава бе премиер на страната, протестите са имали за цел да свалят правителството му, а не са били предизвикани от опасения за околната среда. Обвиняемите отхвърлят тези твърдения.

Прокуратурата иска доживотни присъди затвор без право на помилване за подсъдимите, които са обвинени в опит за сваляне на правителството и финансиране на протести, заедно с други обвинения.