Неизвестен нападател откри стрелба в един от корпусите на Пермския държавен университет в Русия, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от правоохранителните органи.

По предварителна информация на руското вътрешно министерство има ранени и 8 загинали, а въоръженият мъж, който е студент, е задържан. Според телевизия "РЕН" става дума за 18-годишния Тимур Бекмансуров, посочва новинарският сайт "Лента".

Студентът оставил съобщение в социалните мрежи, преди да нападне ВУЗ-а. Той посочил, че не е екстремист, а престъплението му не е терористичен атентат, Добавил, че отдавна подготвял атаката и събирал пари, за да си купи огнестрелно оръжие.

Според първоначалната информация нападателят е използвал огнестрелно оръжие, но по-късно от пресцентъра на университета съобщиха, че вероятно става дума за травматично оръжие.

Част от студентите се скрили от нападателя, като се затворили в аудиториите на ВУЗа. Няколко студенти са скочили от прозорците на сградата.

На мястото на инцидента са изпратени служители на правоохранителните органи, каза източникът.

Студенти разказали пред "Лента", че научили за стрелбата от социалните мрежи и "спокойно се барикадирали, лягайки на пода зад банките". Цитирали слухове, според които нападателят започнал да стреля в близка пушалня, след което се запътил към учебния корпус.

След съобщенията за стрелба ръководството на университета отправило призив към студентите да се барикадират и ако могат, да напуснат кампуса. Някои преподаватели обаче отказали дори да затворят вратите и продължили занятията.

Премиерът Михаил Мишустин спешно изпратил в Перм министъра на науката и образованието и здравния министър.

Образувано е наказателно дело, което ще се разследва от централния апарат на следствието.