Въоръжени мъже нахлуха в магазин на известната бижутерска марка "Булгари" на емблематичния парижки площад "Вандом" и ограбиха бижуа за около 10 милиона евро, съобщи АФП. Последва високоскоростна гонка с полицията по улиците на френската столица, стрелба и арест на двама от заподозрените. 

Обирът е извършен вчера по обяд, когато пред очите на гостите на близкия хотел "Риц", трима мъже, облечени в изискани костюми, но въоръжени с автоматични оръжия, нахлули в бижутерийния магазин. След като откраднали бижутата, тримата потеглили от площад "Вандом" със сиво БМВ, обкръжени от четирима свои съучастници със скутери. 

При последвалото преследване по улиците на Париж, полицаите открили стрелба по колата, принуждавайки обирджиите да я изоставят и да бягат пеш.

"След бързата реакция на парижката полиция двама от обирджиите са задържани, а останалите се издирват", се казва в туит на органите на реда във френската столица. 

По първоначални данни откраднатите бижута са на стойност около 10 милиона евро. 

Това е поредният голям обир на магазин в Париж. През юли въоръжени откраднаха бижута за над 2 милиона на булевард "Шан-з-Елизе". Сигурността е сред основните теми в програмите на всички кандидати на предстоящите президентски избори.