Поради продължаващата и във вторник стачка на Общогръцката морска федерация се очакват проблеми с плаване до и от островите в цяла Гърция, предупреждава посолството на България в Атина. Синдикатът насрочи 24-часова стачка в понеделник, но реши тя да бъде продължена и на следващия ден, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР), след като тази сутрин стана ясно, че хиляди български туристи са блокирани.

В резултат на стачката всички категории кораби ще останат в пристанищата и няма да обслужват редовните линии.

В случай на необходимост засегнатите от стачните действия българи могат да потърсят допълнителна информация на телефоните на посолството:

+30 210 674 8105 и +30 210 674 8106, както и на мобилен +30 6937 096220.

Гражданите могат да се свързват и с бреговата охрана на Гърция, както и в туристическите компании, чиито услуги са използвани при резервациите, уточниха от Външно министерство.

Стачката вече предизвика хаос във фериботния трафик между континентална Гърция и островите на страната. Корабите не отплаваха по маршрутите до и от десетки острови, като оставиха хиляди посетители без транспорт. Островите без летища са фактически откъснати.

Стачката започна веднага, след като преговорите между Гръцкия моряшки съюз и корабните компании завършиха без резултат в неделя. Синдикатът настоява за увеличение на заплатите с 5%, докато компаниите предлагат увеличение от 1%, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

По-късно днес Гръцкият моряшки синдикат реши да удължи стачката с още един ден - до сряда сутринта.

Моряшкият синдикат обяви в съобщение, че "за осем поредни години моряците не са получили дори и едно евро увеличение" на заплатата и поиска от пътниците разбиране и подкрепа. След осем години на мерки на икономии, наложени по препоръка на международните кредитори на страната - ЕС и МВФ, лявото правителство обеща да повиши минималната заплата. Моряците и други работници в сектора искат повишение на заплатите, за да бъдат компенсирани за годините на орязване на доходите по време на мерките за икономии. Те изтъкват, че работодателите имат увеличение на печалбите и трябва да ги компенсират за лишенията по време на кризата.