Във връзка с новия корона вирус (2019-nCov) в Китай, които е засегнал десетки души, Министерството на външните работи информира за взетите мерки от китайските власти и дава актуални данни до момента.

Последните статистически данни според китайската страна са: поне 2023 случая в Китай (вкл. Хонконг, Макао, Тайван) и 32 случая в чужбина. Починалите на територията на Китай са 56, оздравелите 49, посочват от МВнР.

В 30 китайски провинции, независими общи и специални административни райони (САР) са обявили първа степен за готовност за справяне с извънредни ситуации, а административен район Хонконг е обявил т.н. "най-висока степен", пише в съобщението.

От днес, 26 януари, до второ нареждане са преустановени и всички полети от двете летища в Пекин до провинциални летища в страната. От двете пекински летища е имало директни линии до други провинции. Съобщава се, че на двете летища в Пекин се измерва температурата на всички пристигащи. Съобщава се, че туристическите автобуси от и за Пекин спират да работят от 26 януари 2020 г.

От 27 януари 2020 г. всички китайски туристически групи, пътуващи в чужбина, ще бъдат спрени. Резервациите за полети и хотели в чужбина, направени чрез туристически агенции ще бъдат прекратени. Резервациите за вътрешни полети и хотели в Китай, направени чрез туристически агенции, са били анулирани, считано от 24 януари 2020 г.

Според Националния всекидневник "Чайна дейли" вирусът се предава на човек само от заразени животни. Заразеният от животно може да предаде вируса на друг човек, докато заразените от човек болни не могат да предат вируса нататък, пишат от външно министерство.

По информация на китайски медии, вече е приключил стадият на изолиране на вируса и се работи за създаване на ваксина.

(В Пекин вече са определени 20 болници за лечението на болните от новия корона вирус. Три болници от тях са на т.н. градско ниво, а останалите 17 - на т.н. районно ниво. Сред градските болници са Пекинска болница Дитан и Пекинска болница Йоу'ан.

Очаква се първата спешно изградена болница в град Ухан, болница "Хуошъншан", да отвори врати на 2 февруари 2020 г. със 700-1000 легла. Втората болница "Лейшъншан" се очаква да отвори врати на 5 февруари 2020 г. и е планирана да разполага с 1300 легла.

Администрацията за управление и надзор на пазарите е публикувала официална забрана за всякакви дейности свързани с покупко-продажбата на диви животни. Всички туристически фирми за организирани пътувания са преустановили дейността си.

В провинция Хубей, където се намира огнището на болестта е забранено и придвижването на МПС в централната част на град Ухан, столицата на провинция Хубей. Общината е наела около 6000 хиляди таксита, които са на разположение на Кварталните съвети, по 3-5 коли на кооперация. Чрез тях съветите осъществяват безплатното доставяне на храна и лекарства за жителите.

Уханските болници са пуснали официални писма за набиране на дарения (маски и дрехи, използвани при хирургически интервенции и др.) доколкото в повечето от тях се очаква медицинските материали да са достатъчни само за следващите 3 до 5 дена. Япония вече е направила дарение от 1 милион маски за град Ухан.

В провинция Гуандун е обявено задължително носене на маски на обществени места, а хората без такива ще бъдат санкционирани.

Ансамбъл "Петрич", който беше в китайската столица по покана на район Чаоян в Пекин за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата, заяви желание да се прибере в България по-рано от планирания полет за връщане, информират от Външно министерство.

В град Ухан са установени трима българи и посолството на Република България в Китай поддържа непрекъснато връзка с тях.

Световната здравна организация /СЗО/ предоставя информация за новия вид заболяване като информацията е разпространена от МВнР.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, за които се знае, че причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания като Близкоизточния респираторен синдром (MERS) и Острия респираторен синдром (SARS).

Новия корона вирус (CoV) е нов щам на корона вирус, който не е бил идентифициран по-рано при хората. Често срещаните признаци за заразени хора включват респираторни симптоми, треска, кашлица, задух и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт. Според СЗО коронавируси могат да се предават от човек на човек, обикновено след близък контакт със заразен пациент, например в домакинство, работно място или здравен център.

Когато заболяването е ново, няма ваксина, докато не се развие такава. Може да отнеме няколко години, за да бъде разработена нова ваксина. Няма специфично лечение за заболяването, причинено от новия корона вирус. Въпреки това, много от симптомите могат да бъдат лекувани. Следователно, лечението се основава на специфичното клинично състояние на пациента. Поддържащата грижа за заразените лица може да бъде много ефективна, посочват от СЗО.

Стандартните препоръки за намаляване на излагането и предаването на редица заболявания включват поддържане на основна хигиена на ръцете и дихателните пътища, безопасни практики за хранене и избягване на близък контакт, когато е възможно, с всеки, който проявява симптоми на респираторни заболявания, като кашлица и кихане.

Зимата и пролетта са сезоните с висока честота на респираторни инфекциозни заболявания и вирусна пневмония. Експертите предлагат да се вземат същите предпазни мерки като избягване на настинка, включително правилна вентилация в помещението и лична хигиена, избягване на дейности в местата с много хора и носене на маска или покриване на носа при кашляне или кихане.

ОТ СЗО препоръчват хората да обръщат внимание на треската, кашлицата и други симптоми.

Пътуващите се насърчават да потърсят медицинска помощ и да споделят историята на пътуванията със своя доставчик на здравни грижи, ако имат някакви симптоми, подсказващи за респираторно заболяване, по време или след пътуване.