Неизвестни вандали оскверниха гроба на германския философ от 19-и век Карл Маркс в лондонското гробище "Хайгейт", предаде ТАСС, като се позова на управата на гробището, цитирани от БТА.

Според съобщението става въпрос за "целенасочена атака" срещу мемориалната табела, на която са издълбани имената и годините на живота на Маркс (1818-1883) и на неговата съпруга Жени фон Вестфален (1814-1881), погребана заедно с него.

Вандалите са разбивали като че ли с чук. "Това е исторически паметник от 1-а степен и подобно отношение към нашето наследство е недопустимо", посочва администрацията на гробището, помествайки и снимка на разбитата табела.

Властите са информирали полицията. От гробището обещават възможно най-бързо да възстановят паметника в първоначалния му вид, но засега не е ясно дали реставраторите ще могат да се справят с тази задача.

Предполага се, че вандалският акт е бил извършен през уикенда.

Сегашният бюст-паметник върху постамент на гроба на Маркс е поставен през 1956 г. и не за първи път става обект на оскверняване, като вандалските действия обикновено са се свеждали до заливането му с боя, припомня ТАСС.