Бившият румънски министър на енергетиката Константин Ница, осъден окончателно на четири години затвор за вземане на подкуп, е поискал анулиране на присъдата, съобщава информационният сайт Зиаре, цитирана от БТА.

Искането за анулиране идва след решение на Конституционния съд от миналия месец, според което петчленните съдебни състави на Върховния касационен съд не са били сформирани в съответствие с последните промени в законодателството.

Молбата на Константин Ница е подадена вчера пред петчленен съдебен състав на Върховния съд. Същото искане е подал вчера и бившият съветник на Елена Удря - Тудор Брязу, осъден на три години затвор.

Зиаре отбелязва, че през последната седмица са внесени 12 искания за анулиране на окончателни съдебни присъди след решението на Конституционният съд. Сред тях са бившата ръководителка на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма Алина Бика и бившата министърка на регионалното развитие и туризма Елена Удря, които са в предварителен арест в Коста Рика в очакване на екстрадиция.

В началото на ноември Конституционният съд се произнесе по конфликт от правно естество и постанови, че всичките петима членове на съдебните състави на Върховния касационен съд трябва да бъдат определяни чрез жребий. Преди това само четирима от съдиите се определяха по този начин. Конституционният съд бе сезиран от премиера Виорика Дънчила. Румънски медии спекулираха, че Дънчила е предприела този ход, тъкмо защото такъв съдебен състав гледа делото на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. През юни т.г. Драгня бе осъден на първа инстанция на три години и шест месеца затвор ефективно по обвинение в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение по дело за фиктивни назначения. Той обжалва присъдата пред петчленен съдебен състав на Върховния касационен съд. Самият Драгня също бе подал жалба, в която настояваше, че съдебният състав, гледащ неговото дело, е незаконен.