През последните осем месеца френските съдилища са постановили 447 глоби по нови закони, дошли на живот да се справят с уличния тормоз над жените. Законът за "сексистките обиди" (The "outrages sexistes" law) е приет през август 2018 г. и позволява глоби на място до 750 евро, отбеляза Би Би Си (BBC).

Първата глоба бе връчена един месец по-късно на мъж, който в автобус плесна жена отзад и й направи неуместни забележки.

Министърът на равенството Марлен Шиапа каза, че броят на делата оттогава е доказал, че тези мерки работят. В доклада за напредъка по действието на мерките, изнесен в парламента Шиапа изтъкна, че, че цифрите не трябва да предизвикват срам.

"Много от вас на тези столове - обърна се тя към депутатите - ни казваха, че никога няма да успеем, че няма да можем да дефинираме обидно сексистко поведение", заяви Шиапа и обеща, че възпиращата сила на закона ще нарасне.

Тя обаче посочи онлайн злоупотребите, където може, по думите й, да се направи повече. Шиапа даде за пример Туитър, които не помагали за идентифициране на акаунти и за премахване на обидно съдържание.

Новият закон дава възможност за налагане на глоби между 90 и 750 евро на място - мярка, избрана поради големия брой жени, които не желаят да тръгнат по дългия и труден процес на подаване на оплакване за насилие.

Подобни мерки са били планирани отдавна, но задействането им беше катализирано от случай на нападение над жена в кафене през юли 2018 г.

Присъда за призив към самоубийство на полицай

Мъж, който на демонстрация на френските "жълти жилетки" преди десетина дни отправи призиви към полицаите да се самоубиват, беше осъден днес на осем месеца затвор условно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Безработният 49-годишен готвач ще трябва да положи също 180 часа общественополезен труд, като е длъжен да си намери работа и да изплати по 500 евро на всеки от двамата полицаи, подали срещу него жалба за нанесени морални вреди.

На 20 април заедно с други участници в парижкото шествие на "жълтите жилетки" той крещял "Самоубийте се, самоубийте се!" срещу силите на реда. По този повод Франс прес припомня, че от началото на годината френската полиция е засегната от безпрецедентна вълна от самоубийства.

От началото на годината във Франция са се самоубили 28 полицаи. Вчера вътрешният министър Кристоф Кастанер обяви създаването на звено за предотвратяване на самоубийства.