Великобритания отново изрази позицията си, че всички държави трябва да зачитат суверенитета и върховенството на закона, след появата на съобщения, че властите в Делхи са поискали 41 канадски дипломати да напуснат Индия, предаде Ройтерс.

Във вторник в. "Файненшъл таймс" публикува материал, в който се казва, че Индия е поискала от Канада да изтегли десетки свои дипломати до 10 октомври.

Канадското външно министерство и индийското правителство отказаха коментар, но Делхи и преди е заявявал, че иска "равнопоставеност" по отношение на броя и класа на дипломатите, които всяка страна изпраща в другата, отбелязва изданието.

"Премиерът потвърди позицията на Обединеното кралство, че всички държави трябва да зачитат суверенитета и върховенството на закона, включително и принципите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", се казва в разпространено днес изявление на правителствен говорител, след като британският министър-председател Риши Сунак разговаря с канадския си колега Джъстин Трюдо.

Напрежението между Индия и Канада ескалира миналия месец заради изказване на Трюдо, че има "достоверна информация" за индийска следа в убийството през месец юни на сикхския лидер Хардееп Сингх Ниджар край Ванкувър (Британска Колумбия), припомня Ройтерс.

Обвиненията на Отава, определени от Индия като "абсурдни", предизвикаха голяма дипломатическа криза между двете страни, белязана от реципрочно експулсиране на дипломати и временно спиране на обработката на заявления за визи в Канада от страна на индийското правителство.

В последните дни на септември Индия изрази готовност да проучи доказателствата, представени от Канада, като същевременно отново отправи критики към Отава, предаде Франс прес.

Запитан дали Индия ще проучи доказателствата, предоставени от Канада, индийският първи дипломат, който тогава бе на посещение в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, увери, че Делхи ще проучи доказателствата, предоставени от всяка държава. "Ако има случай, който представлява проблем, и някое правителство ми предостави точна информация, разбира се, че ще разгледам въпроса", заяви Субрахманям Джайшанкар.

Канада е дом на най-голямата сикхска общност в света извън Индия, като през 2021 г. 770 000 канадски граждани са заявили, че са сикхи, или 2 процента от населението на страната.