Саудитска Арабия задържа още осем души при нова серия от арести на граждани, подкрепящи правата на жените и свързани с вече арестувани правозащитници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Арестите са извършени вчера, съобщава информиран източник, пожелал анонимност. Осемте задържани не се смятат за водещи правозащитници. Те са симпатизанти - писатели и блогъри, подкрепящи без много шум по-големи социални реформи - включително кампанията да се даде на жените право да шофират. Неотдавна забраната беше отменена.

На арестуваните през февруари им беше забранено да напускат страната, твърди базираната в Лондон саудитска група за човешки права ALQST. Последните съобщения са за временно освобождаване на три активистки от затвора миналата седмица, предаде Би Би Си. Те са част от група от 10 защитници на правата на жените, които бяха съдени миналия месец след репресии, започнали през 2018 година.

Един от задържаните е Салах ал Хайдар, притежаващ двойно саудитско и американско гражданство. Той има семейно жилище във Виена, щата Вирджиния и живее със съпругата и детето си в Рияд. Майка му е влиятелната защитничка на правата на жените Азиза ал Юсеф (на снимката), срещу която се води дело. Неотдавна тя беше освободена временно от затвора, припомня АП.

Би Би Си съобщи за двама арестувани с двойно саудитско и американско гражданство.

Сред арестуваните е Хадиджа ал-Харби бременна феминистка, писателка, и американско-саудитския гражданин Салах ал-Хайдар, чиято майка е една от освободените наскоро активистки. Другият арестуван американец от Саудитска Арабия, както се твърди, е Бадр ал-Ибрахим - писател и лекар.