Ваксината, разработвана от френската група Санофи срещу COVID-19 с цел евентуално разпространение през юни 2021 г., няма нужда да бъде замразявана, казва президентът на Санофи Франс Оливие Богийо, предаде Франс прес.

Противно на ваксината, разработвана от американската компания Пфайзър и от германската БиоНТек, която е начело сред кандидатите за ваксини, но се нуждае от много ниски температури, за да бъде съхранявана (минус 70 градуса по Целзий), ваксината на Санофи ще е като ваксините за грип, човек може да я сложи в хладилника си, казва Богийо. Според него това ще е предимство за някои страни.

Богийо казва, че резултатите от изпитанията във фаза две на ваксината върху няколкостотин болни трябва да бъдат оповестени в началото на декември и засега не са негативни. Ако резултатите се окажат положителни дотогава, Санофи ще започне изпитанията в трета фаза върху няколко десетки хиляди пациенти и ще поеме риска да започне паралелно с това и производството. Резултатите от фаза 3 трябва после да бъдат публикувани през май. Лабораторията не знае все още дали ще трябва една или две дози, за да бъде ваксината ефикасна.

Целта ни е до края на 2021 г. да имаме един милиард дози. През 2022 г. можем дори да увеличим производството, за да прехвърлим тази цифра, казва президентът на Санофи Франс. Ваксините ще бъдат произвеждани във Франция, близо до Париж.

От тридесетината кандидати за ваксини, 11 са в трета фаза на изпитания. Европейската агенция за лекарствата предвижда да даде своето положително мнение за първа ваксина до края на годината с цел започване на разпространение от януари догодина.

Пфайзър и БиоНТек съобщиха, че тяхната ваксина е показала 90-процентна ефикасност при изпитания върху над 40 000 души. Целта на двете компании е да осигурят 300 милиона дози до април догодина.

Според ръководителя на Санофи Франс една лаборатория не може да предостави всички дози ваксини за цялата планета и трябва да има няколко победители в края на тази надпревара. Ваксината на Санофи ще бъде предлагана на достъпна цена, изтъква още той, но не навлиза в детайли.