Следващата седмица Великобритания ще стане първата страна в света, която започва да използва ваксината на Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech) срещу коронавируса, предаде Ройтерс. В сряда, 2 декември, Обединеното кралство първо даде зелена светлина на продукта.

Първите дози ще бъдат инжектирани във вторник, 8 декември, като приоритет ще се дава на хората над 80 години, здравни работници на първа линия и обитатели и персонал на домове за възрастни хора.

Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината. Това е достатъчно за ваксиниране на 20 милиона души в 67-милионната страна.

Очаква се първата седмица да са налични около 800 000 дози.

Първите дози са пристигнали от Белгия и са складирани на различни места в страната за проверка на качеството, съобщи здравното министерство.

Кампанията по ваксинация във Великобритания съвпада с критично важен момент от преговорите й с ЕС за търговско споразумение за периода след Брекзит. Преходният период изтича на 31 декември и при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение ще настъпят сериозни смущения в движението на стоки между нея и страните от ЕС, каквато е Белгия.

Вестник "Обзървър" съобщи днес, че при необходимост десетки милиони дози ваксина ще се доставят във Великобритания с военни самолети, за да се избегнат евентуални забавяния по пристанищата.

Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" трябва да се съхранява при температура минус 70 градуса, а в обикновен хладилник срокът й на годност е само пет дни. Затова на първо време ваксината ще се поставя в 50 болници, а от 14 декември общопрактикуващите лекари ще я поставят в над 1000 ваксинационни центъра из страната.

Британската кралица Елизабет Втора, която е на 94 години, и съпругът й Филип, който е на 99, заявиха, че ще съобщят кога са се ваксинирали.

Бахрейн по стъпките на Великобритания

Бахрейн стана на 4 декември втората страна, след Великобритания, одобрила спешно използването на ваксината на Пфайзер и Бионтех, предаде вчера Франс прес.

Бахрейнските здравни власти не представиха график за масово ваксиниране на населението в малкото островно кралство в Персийския залив.

В страната с около 1,5 милиона жители до момента са регистрирани над 87 хиляди случая на коронавирус. 341 човека са починали.

Миналия месец бахрейнските власти одобриха ваксинирането на медицинския персонал в кралството с продукта на китайската компания Синофарм (Sinopharm), отбелязва Франс прес.