Ваксината срещу Covid-19 на американската компания "Модерна" е показала ефективност при юноши на възраст 12-17 години и не е проявила нови или сериозни проблеми с безопасността по време на клинични тестове, предаде Ройтерс, като цитира данни на компанията.

Ваксината на "Модерна" е разрешена за употреба при хора на възраст на и над 18 години и компанията ще поиска разрешение от регулаторните органи в САЩ за прилагането й и при тийнейджъри в началото на юни.

Американските регулатори анализираха в продължение на повече от месец подобно изследване на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", преди да разрешат употребата й при деца на възраст 12-15 години на 10 май. Повечето деца с коронавирусна инфекция проявяват само леки симптоми или боледуват без симптоми. Но децата не са защитени от опасността да боледуват тежко, освен това те разпространяват заболяването.

Клиничният тест на ваксината на "Модерна" е проведен сред 3732 деца и юноши на възраст от 12 г. до 17 г., две трети от които били имунизирани, а останалите получили плацебо. Две седмици след втората доза от ваксината, изследователите не установили нито един случай на заболяване с Ковид-19 в групата на имунизираните, а в плацебо групата били регистрирани четири случая на заболяване.