30-годишен японец бе осъден днес на смърт за убийствата на 9 души, които той примамил в дома си, след като ги набелязал в Туитър, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По време на процеса в Токио обвиняемият Такахиро Шираиши призна, че е убил и разчленил девет души на възраст между 15 и 26 години. Осем от жертвите му са жени.

Ширайши използвал социалната мрежа, за да се свързва с потребители, които публикуват информация за самоубийство, като им казвал, че може да помогне в плановете им - или дори да умре заедно с тях.

Адвокатите пледираха за присъда затвор. Те се аргументираха, че жертвите, които изразили самоубийствени наклонности в Туитър, му дали съгласието си да умрат. Самият подсъдим обаче призна, че това не е така и затова тази версия беше отхвърлена от съда.

Снимка: Kyodo News via AP/БТА

Япония е една от малкото развити държави, които запазват смъртното наказание и обществената подкрепа за него остава висока. Между присъдата и екзекуцията обикновено минават години. За последно смъртна присъда бе изпълнена в Япония преди година, когато китаец беше екзекутиран за убийството на четирима души от едно семейство в югозападната част на страната през 2003 г.