Унгарският бизнесмен Ласло Биге беше арестуван днес по подозрение в икономически престъпления, включително подкупи и незаконно присвояване на стойност милиарди форинти, предаде Ройтерс.

Биге е на десето място сред най-богатите хора в Унгария с нетно богатство от 112 милиарда форинта (385 милиона долара) според оценка от 2020 г. на информационния уебсайт napi.hu. Той притежава няколко големи компании, най-значимата от които е производителят на изкуствени торове "Нитрогенмювек", допълва БТА.

Прокуратурата каза, че е "инициирала ареста на мъж, приел незаконни плащания за над 800 милиона форинта, като същевременно незаконно е присвоил от компанията си почти 2 милиарда форинта". Прокуратурата не споменава името на Биге, а говори за "предприемач от Ниредхаза". Добавя обаче добави, че срещу него има висящо подобно дело - описание, което отговаря на Биге.

Синът му Золтан, който е главен стратег в "Нитрогенмювек", призна пред Ройтерс, че баща му е задържан.

В изявление вчера компанията каза, че обвиненията са напълно безпочвени и "ще използва всички законни инструменти, за да защити себе си и Ласло Биге от несправедливи процедури, които имат ясен мотив - да сплашат и опозорят нейния председател Ласло Биге".

Според прокуратурата бизнесменът години наред невярно е декларирал част от производството на своята компания под съответните стандарти и я е продал под реалната стойност на съучастник, който после я е препродал на почти нормална цена, като това е струвало на компанията почти 2 милиарда форинта.

Двамата са си разделили печалбата и Биге е взел над 800 милиона форинта, каза прокуратурата, като добави, че това престъпление може да бъде наказано със затвор от 5 до 10 години.