Турската полиция задържа днес 13 души, сред които университетски преподаватели, бизнесмени и журналисти в рамките на разследване срещу известния правозащитник и бизнесмен Осман Кавала, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Полицията предприе операции в Истанбул и още три окръга в страната.

Според информация на Анадолската агенция силите на реда издирват още седем души, свързани с асоциацията на Осман Кавала.

Асоциацията е заподозряна в опит за сваляне на правителството чрез създаване на "хаос и безредици" чрез намеса в усилията за разширяване на вълната от антиправителствени протести, които започнаха в Турция през лятото на 2013 г. Според турските власти Кавала е използвал асоциацията, както и фондация, която е оглавявал, за финансиране на усилията за разрастване на протестите.

Кавала бе задържан през октомври миналата година и поставен в предварителен арест в очакване на съдебния процес. Той е обвинен в опит за сваляне на правителството.

Сред задържаните са проф. Тургут Тарханлъ от истанбулския университет Билги, проф. Бетюл Танбай от университета Богазичи, както и журналистката Чигдем Матер.

Правозащитните организации Амнести интернешънъл и Хюман райтс уоч призоваха за незабавното и безусловно освобождаване на Кавала в изявление, огласено по повод навършването на една година, откакто той е в затвора. Досега не е издаден обвинителен акт, който да изяснява в какво точно е обвинен Кавала, бе посочено още в изявлението, информира Ройтерс.