Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви в интервю, че е възможно в средата на следващия месец неговата страна заедно с Австрия, Германия, Словакия и Унгария да отворят напълно своите граници и в Централна Европа да възникне "миниШенген", предаде ТАСС.

"Съществува план на 15 юни да създадем нещо като миниШенген", казва той пред вестник "Млада фронта днес". По думите му дотогава ще бъдат отворени границите между Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Германия.

Чешкият премиер отбелязва, че властите на тези страни ще бъдат принудени на този ход по икономически причини и в интерес на търговията. Бабиш изказва предположение, че и Полша ще се присъедини към този "миниШенген".

Преговорите за отваряне на границите в Централна Европа се водят на ниво министри на външните и вътрешните работи, казва още чешкият премиер.

Същевременно премиерът на Словакия Игор Матович Матович предупреди, че преждевременно отваряне на границите носи риск от повторно внасяне на вируса от чужбина.

Словакия е една от държавите с най-малко заразени в Европа - сравнителен успех, който правителството отдава на напълно затворените граници с тежко засегнатите съседни държави. Към днешна дата в страната с население от 5,4 милиона има само 1496 потвърдени случая на зараза и 28 свързани с коронавируса смъртни случая.

Италия вече обяви, че от 3 юни отваря границите си за туристи от ЕС, а Германия си поставя за цел отваряне на границите си в средата на юни.

Франция призова за повече координация при отварянето на вътрешните граници на ЕС. Отварянето на границите трябва да стане на няколко етапа, заяви френският държавен секретар за външните работи Жан-Батист Льомоан. "На първо време ще има частично отваряне в зависимост от епидемичната ситуация в различните части на Европа, а по-нататък и пълно отваряне", каза той.

Гърция ще се отвори за чуждестранни туристи от 15 юни, каза министърът на туризма Харис Теохарис. Той даде балканските страни и конкретно България за пример за страни, които ще бъдат от първите, с които Гърция ще възобнови туристическия поток.