Френският президент Еманюел Макрон обяви отпадането на още ограничения, въведени заради коронавируса, включително пълно отваряне от днес на кафенетата и ресторантите в района на Париж, и изрази задоволство от "първата победа срещу вируса", причинил пандемията от Ковид-19, предаде Франс прес.

"Битката срещу епидемията не е приключила, но съм щастлив от тази първа победа срещу вируса", заяви Макрон в обръщение към сънародниците си, предавано по телевизията.

По думите му от днес "цялата територия с изключение на Майот и (Френска) Гвиана, където вирусът все още циркулира активно, преминава в зелената зона, което ще даде възможност за по-мащабно възобновяване на работата и за отваряне на кафенетата и ресторантите в област Ил дьо Франс" (където се намира Париж - бел. ред.).

Ресторантьорският сектор много настояваше за тази стъпка. Досега имаха право да работят само откритите части на заведенията в парижки район, припомня АФП.

Макрон съобщи също, че от 22 юни занятията в училищата и средните учебни заведения стават отново задължителни, докато сега това е по желание на учениците и зависи от капацитета на училищата, който беше силно ограничен от строги санитарни изисквания.

Държавният глава обяви също, че се възобновяват посещенията в домовете за възрастни хора и хосписите.

"Можем да се гордеем от това, което направи страната ни. Разбира се това изпитание извади на бял свят проблеми, уязвими места - нашата зависимост от други континенти за осигуряването на някои продукти, тромавата ни организация, социалното и териториално неравенство у нас. Ще ми се да извлечем всички поуки от това, което преживяхме", отбеляза Макрон.

Президентът подчерта, че за справяне с епидемията са били похарчени 500 милиарда евро, но изключи възможността за увеличаване на данъците за финансиране на разходите, свързани с кризата.

"Единственият отговор е да изградим траен и силен икономически модел, да работим и произвеждаме повече, за да не зависим от други", каза той.

Франция съобщи за девет нови смъртни случая през последните 24 часа, с което общият брой на жертвите на Ковид-19 стана 29 407. Страната вече пет поредни дни регистрира под 30 смъртни случая на ден, отбелязва Ройтерс.

Властите заявиха, че броят на хората в болница е намалял с 28 до 10 881, а на пациентите в интензивно отделение - с 2, достигайки 869. Регистрирани са 407 нови заразявания, с което общият им брой е станал 157 220.

Макрон също така засегна темата за антирасистките протести. Той осъди дискриминацията и обеща да се бори срещу расизма, но категорично подкрепи френските органи на реда и каза, че няма да бъдат премахвани паметници на спорни личности от колониалната епоха.

Франция ще бъде безкомпромисна към расизма, но няма да заличи нито една следа, нито едно име от историята си и няма да демонтира статуи, заяви държавният глава след серия протестни прояви във Франция, повлияни от протестите в САЩ, където демонстранти рушиха паметници, смятани от тях за расистки.

Ще бъдем непримирими към расизма, антисемитизма и всякакви форми на дискриминация, каза Макрон, като наред с това предупреди, че не трябва да да се правят опити за ненавистническо или лъжливо пренаписване на миналото.

Той призна, че "адресът, името, цветът на кожата" може да намалят нечии шансове за успех във френското общество, и призова да се положат усилия, така че всеки да може да "намери своето място", независимо от етническия си произход или религия.

На фона на призивите за премахване на паметници във Франция, свързани с търговията с роби или с извършени от страната неправди по времето на колониализма, Макрон заяви: "Ние би трябвало да гледаме всичката си история като цяло", включително отношенията с Африка, като се стремим към "истината", а не "да отричаме кои сме".

Президентът не обърна внимание на обвиненията за полицейско насили, но каза, че органите на реда заслужават "признанието на нацията".