Сингапур екзекутира днес 45-годишна своя гражданка за трафик на наркотици, предаде Франс прес, като се позова на сингапурските власти.

Това е първата екзекуция на жена в града държава от близо 20 години.

Екзекутираната е била призната за виновна за трафика на 30,72 грама хероин - количество, повече от два пъти по-голямо от това, за което в Сингапур може да бъде наложено смъртно наказание.

Жената, която е била осъдена през 2018 г., "се възползва от редовната законова процедура и имаше адвокат през цялото време на процеса", съобщиха властите. Тя е обжалвала присъдата си, като жалбата ѝ е била отхвърлена от горната съдебна инстанция на 6 октомври миналата година. Била е отхвърлена също и молбата ѝ до президентството да бъде помилвана.

Става дума за първата екзекуция на жена в Сингапур от 2004 г.

Изпълнението на смъртни присъди в Сингапур започна отново през март миналата година след пауза от две години заради коронавирусната пандемия, отбелязва Франс прес. От март миналата година досега са екзекутирани 15 осъдени на смърт.

В Сингапур действа едно от най-строгите законодателства в света по отношение на наркотиците - за трафик на повече от 500 грама канабис и на повече от 15 грама хероин може да бъде наложено смъртно наказание.