В Северна Македония се проведе първият гей парад. С песните на местните диджеи и поп-звезди и в присъствието на много политици и дипломати Скопие бе домакин на първия парад на "Гордостта на Северна Македония".

Прайдът започна по обяд в парка пред националното събрание в центъра на Скопие. След разходка по улиците демонстрантите завършиха в главния парк на града.


Сцената в парка приюти различни артисти, които забавляваха тълпата. Най-голямото предимство обаче бе изпълнението на песента "Proud" от местната поп-звезда Тамара Тодевска.

Министърът на социалната политика Мила Каровска се обърна към тълпата, а събитието бе строго охранявано от полицията.

Парадът се разглежда като значимо събитие, тъй като Северна Македония е последната страна на Балканите, която също реши да организира подобно събитие.

Представители на ЛГБТИ общността се събраха днес в Пионерския парк в Белград на петия гей парад под мотото "Борбата продължава - присъедини се" в чест на 50- годишнината от Стоунуолските бунтове в Ню Йорк, смятани за начало на масовото световно движение за правата на ЛГБТ, предаде Танюг и БТА.

За пръв път, като бе изтъкнато на проявата, участниците в парада преминаха през улица "Княз Михайло" от Пионерския парк до Студентския площад, където завърши шествието.

Преди началото на шествието министърът на държавната администрация и местното самоуправление Бранко Ружич заяви, че е дошъл като министър, но и като гражданин. Той похвали организаторите, които тази година обърнаха внимание и на хората с увреждания, което днес също бе тема, и добави, че е важно, че представителите на ЛГБТИ са забелязали този проблем.

Ружич изтъкна, че парламентът на Сърбия тази година е приел закон за изменения и допълнения към регистрите, който позволва транссексуалните лица да могат да променят лични данни в документите си. Една от организаторите на прайда Анджела Чех заяви, че гей парадът е преди всичко протест, който трябва да обърне внимание на проблемите на ЛГБТ общността. Тя посочи, че исканията на тазгодишния гей парад са правно уреждане на еднополовите партньорства, депатологизиране на трансидентичността и по-голяма достъпност на хормоналната терапия.

На парада се развяваха знамена с цветовете на дъгата. Шествието тази година има за цел да обърне внимание и на проблемите на хората с аутизъм като по този повод пред насъбралите се говори Блажо Кумбурович, баща на момче с аутизъм. Той призова журналистите да не наричат аутизма болест и каза, че Сърбия няма регистър на лицата с аутизъм.