Лидерите на СДСМ - Зоран Заев, и на ДСИ - Али Ахмети, постигнаха договорка за коалиционно споразумение за формиране на правителство в Северна Македония с пълен мандат, което ще действа в следващите четири години, съобщава агенция "Макфакс".

Лидерите на двете партии се срещнаха по-рано днес, за да договорят рамките на бъдещото сътрудничество. След края на срещата те дадоха пресконференция. Лидерите разкриха, че са постигнали съгласие по рамките на едно споразумение за бъдещо сътрудничество, но подробности ще дадат до сряда вечерта.

Засега е ясно, че Зоран Заев ще заеме поста на министър-председател в новото правителство.

Без да говори за конкретни кадрови решения Зоран Заев обяви, че той ще бъде премиер през всички 4 години от мандата, а за различните министерства и ресори ще бъдат предложени качествени експерти.

По-рано имаше спекулации, че албанският Демократичен съюз за интеграция получава Министерството на финансите, външното ведомство и запазва председателския пост в парламент.

Заев обеща да се отмени принципът за така нареченото пържинско правителство, да се измени избирателният модел и съкращения на администрацията с 20 на сто.

"Договорено е сто дни преди изборите ДСИ да предложи премиер, който да ръководи правителството през тези сто дни", съобщи още Заев.

Новото правителство ще премахне модела от Пържино за служебно правителство и преди следващите избори няма да има служебен премиер и служебно правителство.

Сто дни преди изборите премиер няма да бъде никой от председателите на партиите. ДСИ ще предложи свой кандидат и с това, както каза Заев, ще бъде показано, че страната е еднаква за всички граждани и всеки може да избира и да бъде избиран.

Али Ахмети поздрави Заев за "смелото решение 100 дни преди изборите да има премиер албанец".

"Тази ситуация се случва в момент, когато се сблъскваме с пандемията от Covid-19. Имайки предвид, че гражданите са приоритет, нужно е да се конституират институциите на държавата, за да се осигури по-добър живот на гражданите", каза Али Ахмети.