Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с голямо мнозинство прие законопроекта за бюджета на САЩ в областта на отбраната, на който президентът Доналд Тръмп каза, че ще наложи вето, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бюджетът възлиза на 740 милиарда долара и бе одобрен с 335 гласа "за" срещу 78 против. Тази разлика е достатъчна, за да се отхвърли ветото, обещано от Тръмп.

През следващите дни законодателството се очаква да бъде одобрено и от Сената.

Една от мерките, които Тръмп е критикувал, е преименуването на военни бази, носещи имена на генерали от Конфедерацията. Това обаче се подкрепя и от долната камара, в която мнозинство имат демократите, и от Сената, който е под контрола на републиканците. Тръмп е недоволен и от факта, че в законопроекта не се предвижда отмяна на раздел 230 от закона за етиката в сферата на комуникациите, който защитава компании като Алфабет, Туитър и Фейсбук от съдебни искове заради съдържание, публикувано на техните платформи.

Проектобюджетът съдържа и текст за разширяване на санкциите срещу газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток", предаде ТАСС.

В рамките на проекта е одобрена и инициативата за задължително налагане на санкции на Турция заради купуването на руските зенитни ракетни системи С-400. Не по-късно от 30 дни след влизането в сила на закона за бюджета президентът е длъжен да въведе пет или повече ограничителни мерки по отношение на всяко лице, съзнателно участвало в придобиването на системите С-400, се казва в документа.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще номинира генерала от резерва Лойд Остин за министър на отбраната, съобщи официално екипът на Байдън за предаване на властта, с което потвърди излязлата вече неофициално информация.

Остин отговаряше за войските на САЩ в Близкия изток по времето на президента Барак Обама. В съобщението, с което се потвърждава номинацията на Остин, се изтъква отличната му военна служба в продължение на четири десетилетия, големият му опит и наградите му като командир, заемал важни постове.

Ако бъде утвърден, Остин ще е първият чернокож министър на отбраната на САЩ.

И Байдън лично потвърди номинацията. В статия за списание "Атлантик" той защити избора си, като посочи, че генерал Остин много добре знае, че работата на шеф на Пентагона се различава от тази на висш командир. Така той косвено отговори на някои демократи, които имат резерви към избора на военен на пост, който смятат, че трябва да бъде под граждански контрол.

Байдън каза, че Остин ще работи за възстановяване на баланса между цивилни и военни при управлението и добави, че го е избрал най-вече защото добре реагира, когато е под напрежение. Той е човекът от когото сега имаме нужда, написа Байдън.