Според нови прогнози близо 135 000 души може да починат от новия коронавирус в Съединените щати до началото на август, предаде Ройтерс, като се позова на Института за здравни изследвания и оценки към Вашингтонския университет.

Агенцията отбелязва, че това би означавало близо два пъти повече смъртни случаи от предишните проекции, датиращи от средата на миналия месец, допълва БТА.

Новата прогноза отразява очакваното до 11 май смекчаване на мерките за социално дистанциране в 31 от 50-те американски щата и повишената мобилност на местните жители. Увеличаването на контактите между хората ще благоприятства разпространението на коронавируса, предупреди институтът, чиито модели се използват от Белия дом.

Той вече прогнозира 134 475 починали в САЩ до началото на август - средно аритметично между 95 092 и 242 890 смъртни случая.

В неделя президентът Доналд Тръмп допусна, че близо 100 000 американци може да умрат от новия коронавирус - повече отколкото очакваше преди.

Университетът "Джонс Хопкинс" е регистрирал 1015 починали от коронавируса за 24 часа - най-ниския брой от един месец, предаде Франс прес.

Смъртните случаи в най-тежко засегнатата от пандемията страна не са падали под 1000 от началото на миналия месец. От средата на април САЩ са блокирани на "плато", от което така и не могат да започнат да слизат.

Съединените щати са на първо място в света в мрачната статистика на заразените и починалите. По официални данни от коронавируса в страната са починали 68 689 души от близо 1,2 милиона регистрирани заразени. Близо 187 180 човека са оздравели.

Сенатът на САЩ междувременно се събра на първото си пленарно заседание от пет седмици, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че горната камара на Конгреса прекъсна работа от март - за по-дълго отколкото по време на пандемията от испанския грип през 1918 г. или след атентатите на 11 септември 2001 г.

За разлика от контролирания от републиканците Сенат, доминираната от демократите Камара на представителите не заседава заради здравните рискове, свързани с коронавируса.

Сенаторите бяха насърчени да носят маска. 49 от 100-тимата членове на горната камара на Конгреса на САЩ са над 65-годишна възраст и са смятани за рискова група, отбелязва Франс прес.

Очаква се Сенатът да обсъди начини за овладяване на епидемията и рестартиране на най-голямата икономика в света.

Пленарното заседание бе открито от лидера на републиканското мнозинство, 78-годишния Мич Макконъл. Той обеща Сенатът да бъде "възможно най-разумен и предпазлив".

Лидерът на демократическото малцинство, 69-годишният Чък Шумър, призова колегите си да се приготвят за "една от най-странните сесии на американския Сенат в съвременната история".

Сенаторите няма да си стискат ръце и да се събират на групи, отбелязва Франс прес и посочва, че коридорите на Капитолия са необичайно спокойни.

Губернаторът на Ню Йорк - най-тежко засегнатия от епидемията американски щат - представи план за поетапно рестартиране на икономиката. То ще започне от избрани сектори като строителството и в най-слабо засегнатите райони, предаде Ройтерс.

Губернаторът Андрю Куомо не посочи конкретни дати, на заповедта местните жители да си стоят у дома изтича на 15 май. Разбирам настроенията на протестиращите, които настояват за по-бързо възобновяване на икономическата активност, заяви Куомо, но в същото време предупреди, че ако се прибърза, то епидемията може да пламне с нова сила. Втората вълна от епидемията от испанския грип пред 1918 г. е била по-смъртоносна, отбеляза той.

Губернаторът на Ню Йорк съобщи, че до момента са били тествани над 1 милион души - около 5 процента от населението на североизточния американски щат.

Това е по-голям дял, отколкото в която и да било държава. За сравнение в Италия са били тествани 3,5 процента от населението, а в Южна Корея - 1,2 процента.

226 нюйоркчани са починали от коронавируса в неделя - най-ниския брой за един ден от 27 март, съобщи още Куомо.

Общият брой на починалите в Ню Йорк доближава 25 000. Заразените са над 327 000.

В най-многолюдния американски щат - Калифорния на югозапад - губернаторът Гавин Нюсъм предположи, че някои магазини за търговия на дребно може да отворят в петък, като клиентите няма да влизат вътре, а ще купуват отвън, предаде още Ройтерс.

Офисите и търговските центрове ще останат затворени, а ресторантите ще продължат да предлагат само храна за вкъщи.

По данни на Ройтерс в Калифорния са били регистрирани близо 55 000 заразени с новия коронавирус, 2215 от които са починали.

В същото време Китай съобщи днес само за един нов случай на заразяване с коронавируса и нито един починал, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на Националната здравна комисия.

Единственият нов случай е бил "внесен" от чужбина. Той е бил установен в Шанхай.

Общият брой на "вносните" случаи в Китай е 1676. От тях 325 души остават на лечение, 1351 са оздравели и нито един не е починал.

Общият брой на заразените с новия коронавирус в Китай е 82 881. 77 853 души са оздравели. Броят на починалите остава 4633.

395 човека остават в болница. 29 от тях са в тежко състояние.

От началото на този месец китайските власти съобщават данни и за т. нар. безсимптомни пациенти. През последното денонощие 15 души са дали положителна проба за коронавирус, но нямат симптоми.

Новият коронавирус се появи в централния китайски град Ухан в края на миналата година. Той се разпространи в почти всички държави и през март Световната здравна организация обяви пандемия.