Сръбското движение за обновление, партията на Вук Драшкович, отново поиска да се отворят досиетата на службите за сигурност, предаде Танюг и БТА.

Повод за това е 26-ата годишнина от демонстрациите, състояли се на 1 юни 1993 г., се посочва в съобщение на партията.

СДО смята, че с отварянето на досиетата ще се установи истината за тогавашните събития, по време на които бяха арестувани Драшкович и съпругата му Даница.

Вук Драшкович е много еклектичен политик, известен с резките си обрати и завои в политиката. Обявава се както в защита на Воислав Шешел, така и за членството на Сърбия в НАТО. Подкрепя откъсването на Северно Косово и т.н., поради и което не е разпознаваем със собствена физиономия в сръбския политически живот.

На парламентарните избори в Сърбия през пролетта на 2014 г. партията оглавявана от Вук Драшкович успява да вкара 5-ма свои представители в 250-членната сръбска скупщина, което в сравнение с резултата на партията на Воислав Кощуница е успех.

През 2011 г. Драшкович заявява, че след 10-15 години ще се говори за подялба на Македония, след като е направил самопризнанието, че сърбите са загубили Югославия, и в Югославия. Член на Съюза на комунистите на Югославия, след падането на берлинската стена, се превъплъщава като роялист към династията Караджорджевичи.

Възхищава се от подвига на Дража Михайлович по време на ВСВ.