В Сърбия бе открит масов гроб, в който се смята, че може да са останките на най-малко 15 косовски албанци, жертви на сръбските сили по време на войната през 90-те години, съобщиха сръбски и косовски представители, цитирани от АФП.

В конфликта между косовските бунтовници и сръбските сили през 1998/99. загинаха 13 000 души, повечето албанци. Имаше много случаи на мъчения, стотици хиляди хора бяха прогонени, припомня агенцията.

След падането от власт на президента Слободан Милошевич през 2000 г., телата на няколкостотин албанци бяха намерени в масови гробове в Сърбия.

За последен път човешки останки бяха намерени във вторник от сръбски екипи, по сигнал от косовските власти, в открита мина в Кижевак, близо до Рашка, съобщи председателят на сръбската комисия за изчезналите лица Велко Одалович. Става въпрос за общ гроб, съдържащ останките на най-малко 15 души, най-вероятно косовски албанци. Намерени са дрехи и кости. Предстои жертвите да бъдат идентифицирани.

Директорът на Института по съдебна медицина в Прищина заяви, че е готов да отиде на мястото и да участва в работите по ексхумирането на телата.

Мината в Кижевак се намира на около 15 км от кариерата в Рудница, където през 2010 г бе открит друг масов гроб.

Около 1600 души в Косово, повечето албанци, все още се смятат за изчезнали.