В Сърбия започна гласуването на парламентарните избори, белязано от частичен бойкот на опозицията и двумесечно забавяне заради пандемията от коронавирус, предаде ДПА.

Избирателните секции бяха отворени в 7 часа местно време /8 часа българско/.

В парламентарните избори участват 21 листи, което е най-големият брой в сравнение с предишните четири изборни цикъла. Освен за парламент гражданите ще гласуват и за местни органи на властта, съобщи ТАНЮГ.

Според последните проучвания Сръбската прогресивна партия /СПП/ на президента Александър Вучич има шанс да спечели близо 60 процента от гласовете, а нейната съюзничка Социалистическата партия на Сърбия /СПС/ - 12 процента.

В началото на февруари Сърбия свали изборния праг за участие на партиите в парламента от 5 на 3 процента от гласовете, което накара някои от опозиционните партии да се откажат от бойкота на изборите, обявен миналата година.

Изборите се следят от 3341 местни и 111 чуждестранни наблюдатели, което е с 50 процента повече от предходните избори.

Снимка: БТА/АП

За гласуване са отворени общо 8385 избирателни секции, от които 42 в чужбина. Право на глас на тези избори имат 6 583 665 граждани.

Снимка: БТА/АП

Тъй като изборите се произвеждат в условия на пандемия от коронавирус, те протичат при специални мерки за защита като носене на защитни маски, ръкавици, осигуряване на дезинфекционни средства в секциите и спазване на дистанция от най-малко 1 метър на опашките пред секциите.

Снимка: БТА/АП

Предварителните резултати от вота могат да се очакват в късните часове след затварянето на избирателните секции в 20 часа местно време, а окончателните резултати - 96 часа от момента на затваряне на избирателните секции, т.е. на 25 юни в 20 часа, ако не се наложи повтаряне на гласуването в някои секции.

Снимка: БТА/АП