В Русия "вече са забранили почти всичко, но творческото мислене не може да бъде спряно", пише опозиционният вестник "Новая газета" в статия за дейността на Държавната дума. Заглавието на публикацията "Забраните от октомври" пародира съветското клише "Заветите на Октомври", предаде БТА.

За депутатите от руския парламент отминаващият месец бе "богат с предложения нещо да забранят. След стрелбата в колежа в град Керч сериозно бе поставен въпросът да се забрани покупката на оръжия от лица до 25-годишна възраст. И отново пламна дискусия необходимо ли е да се забранят видеоигрите, пропагандиращи насилието", се казва в материала.

Интернет потребителите обаче не приели сериозно последната инициатива, тъй като авторът - депутатът Евгений Марченко, преди три години "вече се опитвал да защити хората в Русия от пътувания до Турция, Египет и Тайланд, защото там не се спазвали нормите за сигурност". А през 2016 г. призовавал да се забрани рок групата "Ленинград" за "пропаганда на алкохолизма и нецензурни ругатни".

После покрай другите забрани депутатите решиха да обсъдят от какво друго е време да се отървем. Например от сайтовете за запознанства - там има само "аферисти", убедена е Татяна Плетньова, шеф на парламентарната комисия по проблемите на семейството. И най-добре от целия интернет, защото според Плетньова там има само лъжи и клюки, изрежда вестникът.

Интернет потребители си припомняли, че Плетньова препоръчвала ограничения и по-рано - преди световното по футбол например съветвала момичетата в Русия да не започват сексуални връзки с фенове от чужбина, тъй като "още от олимпиадата през 80-а в Съветския съюз имало много самотни майки".

А депутатът Виталий Милонов, известен в Русия най-вече с "борба срещу гей пропагандата", повторил за шести път правеното всяка година предложение да се забрани в училищата Хелоуин. Тази година писал до просветната министърка Олга Василиева, че празникът бил "сатанински".

Активистите на пропутинското обществено движение Общоруски народен фронт пък "точно сега си спомнили, че наргилетата и електронните цигари "пречат на всички" посетители в кафетата, и подготвяли за Думата съответния законопроект.

"Трудно е, нали, човек да мисли, а за депутатите е още по-трудно", резюмира авторът на първия читателски коментар, цитиран в "Новая газета".