Появиха се съобщения, че руските власти организират демонстрации в знак на солидарност с президента Владимир Путин. В едно от тях жители на Волгоград се оплакват, че са били подлъгани да участват в шествие в подкрепа на Путин под претекста, че се снима музикален клип, предаде ДПА.

Местен портал съобщи, че много хора са участвали миналата седмица в това събитие, смятайки, че ще са масовка в патриотичен клип на популярната поп група "Любе". Казано им било, докато ходят, да размахват мобилните си телефони с включени фенерчета.

По-късно обаче член на Волгоградския областен парламент публикувал в Инстаграм видео от акцията, в която звучала известна песен на "Любе" и вървял надпис: "Владимир Владимирович, ние сме с Вас, с цялото си сърце и душа". Призивът на образователните власти за участие в проявата е бил отправен специално към учителите, лекарите, студентите и държавните служители.

Руският опозиционен сайт Медуза пише, че на участниците било казано, че изкачвайки стълбите към паметника на защитниците на Сталинград и загиналите във Втората световна война на Мамаев курган, те се снимат в клип за руските градове герои.

"Бяхме уверени, че това е някаква патриотична проява за деня на победата в Сталинградската битка. А после се оказа, че е нещо съвсем различно, разказва пред сайта един от участниците в снимките. Мислехме, че сме за Сталинград, а се оказа, че сме за Путин", казва той.

При подобен случай студенти от Москва и Белгород се оплакаха, че са били използвана за пропагандни материали за Путин, публикувани по-късно от политици без тяхно знание. Независимият информационен портал Знак подозира, че зад тези акции стои управляваща партия "Единна Русия". Този тип демонстрация на подкрепа за Путин се появи след вълната от протести в подкрепа на намиращия се в затвора дисидент Алексей Навални.

Екипът на Навални призова хората в Русия в неделя за нова тактика на протести - да се съберат в дворовете на домовете си с включени фенерчета на телефоните си в знак на солидарност с опозиционния лидер.