Румънският президент Клаус Йоханис отхвърли днес предложението на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер за назначаването на Адина Флоря за главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/, съобщиха Аджерпрес и Медиафакс.

Йоханис отхвърли днес назначаването на няколко високопоставени прокурори в различни институции, като аргументира решението си с това, че "не са изпълнени условията за законност, които се изискват обективно от прокурорите, за да бъдат назначени на ръководен пост".

52-годишната Адина Флоря, прокурор от Констанца, беше предложена за ръководител на НДБК, след като предишният главен прокурор на антикорупционната агенция Лаура Кодруца Кьовеши беше отстранена от длъжност по предложение на правосъдния министър.

Висшият съвет на магистратурата обаче даде отрицателно становище за назначаването на Флоря начело на агенцията, което е с консултативен характер. Тя заяви, че няма да коментира решението на държавния глава. "Няма да коментирам, това е решение на г-н президента", посочи Флоря.