Полската ветеринарна служба нареди да бъдат направени проверки в кланици, след като телевизионни кадри показаха компания, която убива болни крави и продава месото за консумация от хора, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Полша произвежда около 560 000 тона говеждо месо годишно, като 85 процента от него се изнасят в страни като Великобритания, Испания, Италия и Германия.

Снимка: БТВ

Безпокойството на потребителите за безопасността на храните нарасна, след като репортер от частната полска телевизия ТВН (TVN) започна работа в кланица, разположена на около 70 мили източно от Варшава, където му бе възложено да убива крави и да разфасова месото им.

Кадрите в предаването показват как болни крави са транспортирани към кланиците, където са малтретирани и убивани.

Репортажът тръгнал от обяви в интернет, където фирми изкупуват на безценица болен добитък от фермери, за да продават месото. Според журналистическото разследване в страната има и други подобни кланици.

Производителите на месо омаловажиха размера на проблема, въпреки че казаха, че случаят би трябвало да е предупредителен сигнал за системата на ветеринарен контрол в кланиците.

"Това е проблем само на една компания. Неприятно е и трябва да бъде заклеймено. За щастие това е малка кланица и другите 99 процента от месопреработвателните комбинати са добри", твърди Януш Роджевич, ръководител на лобито на производителите на месо СРиВРП (SRiWRP).

След излъчването на документалния филм по полската телевизия Чехия е започнала проверка на говеждото месо, което се внася от Полша, каза министърът на земеделието Мирослав Томан, цитиран от ДПА.

Кадър от обявата

"Ветеринарят е задължен да провери, дали месото е годно за консумация. Ако тези проверки не бъдат направени, месото може да е опасно за потребителите", каза Роман Колач, експерт по животновъдство.