В Северна Корея започна конгрес на управляващата Корейска трудова партия, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от БТА.

Конгресът бе открит от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който заяви, че последният петгодишен икономически план се е провалил почти във всички сектори на стопанството.

Снимка: Korea News Service via AP/БТА

Политическото събитие привлече вниманието на политическите наблюдатели от региона, тъй като се очаква Ким да използва конгреса, за да обяви нов петгодишен икономически план и да говори по външнополитически въпроси само две седмици преди встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън.

Снимка: Korea News Service via AP/БТА

В речта си при откриването на партийния конгрес Ким призова за работа в посока на засилване на мощта на Северна Корея, която според него ще помогне на страната сама да се справи с вътрешните и външните предизвикателства, които пречат на напредъка й.

Снимка: Korea News Service via AP/БТА

Ким похвали севернокорейците за решителните им действия за справяне с трудностите във връзка с пандемията от коронавируса.

Снимка: Korea News Service via AP/БТА

Северна Корея официално все още не е регистрирала нито един случай на заразяване с коронавирус, отбелязва Ройтерс.