Китай публикува данни за генома на коронавируса, причинил най-новото огнище на зараза от коронавирус в столицата Пекин, съобщава сайтът на Националния център по микробиология, предаде Ройтерс.

Държавната агенция Пекин нюз съобщи, че китайският Център за контрол и превенция на болестите е предал данни за вируса на Световната здравна организация.

Анализът на генома на образци от коронавируса, открит на столичния пазар за продажба на храни на едро "Синфади", е показал, че той е по-стар от понастоящем разпространените в Европа щамове, заяви китайският епидемолог Лю Цзюн, предаде ТАСС.

Той обясни, че най-напред се прави секвениране на генома на вируса, а след това се използват биоинформационни аналитични методи. Вземат се два различни вируса и се сравнява у кой има повече мутации. Обикновено този, у който мутациите са повече, е по-нов. А този, у който са по-малко е по-ранен, първичен вирус.

Епидемологът каза, че вирусът в Пекин е внесен от Европа, но е по-стар от щамовете, циркулиращи в европейските държави.

За последното денонощие китайските медици са установили 32 случая на зараза с коронавирус, а починали няма. Четирима души са изписани от болница, предаде ТАСС.

Внесените от чужбина случаи на зараза в Китай достигнаха 1 864. От тях 1773 души са се възстановили и са изписани, а 91 още се лекуват в болница. Нито един внесен случай не е завършил със смърт.

Общият брой на заразените е 83 325, а починалите са 4634. Излекувани са 78 398.

От намиращите се в болница 293 пациенти, 13 са в тежко състояние.

От началото на април китайските власти водят отделна статистика за безсимптомни пациенти.

За последното денонощие са регистрирани петима души, дали положителни проби на теста, но без проява на симптоми. Всичките са т.нар. местни случаи. Под медицинско наблюдение са 110 такива пациенти.