Президентите на Украйна и на Бразилия Володимир Зеленски и Луиз Инасио Лула да Силва проведоха среща в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Срещата продължи над час и двамата лидери са обсъждали как да се постигне мир в Украйна.

"Ние имахме един добър разговор", написа Лула в социалната мрежа "Екс" и уточни, че разговорът е бил относно начините за изграждане на мира и за "запазване винаги на отворен диалога между нашите страни".

Външният министър на Бразилия Мауро Виейра каза, че срещата е протекла в дух на сътрудничество и че двамата президенти ще продължат диалога с цел укрепване на двустранните връзки.

Това е първата среща на Лула със Зеленски. Лула и Зеленски трябваше да се видят в кулоарите на срещата на Г-7 в Хирошима, но така и не се срещнаха тогава.

Лула да Силва отстоява идеята за създаване на група страни, които да посредничат за край на войната между Русия и Украйна, а през май заяви, че и Москва, и Киев, трябва да бъдат упреквани за конфликта, което разгневи САЩ и европейските държави, подкрепящи украинската съпротива. Миналия месец Лула заяви, че нито Зеленски, нито Путин са готови за мир.

В Ню Йорк президентът на Украйна разговаря и с канцлера на Германия Олаф Шолц. В рамките на половин час двамата са обсъдили политическата, военната и хуманитарната ситуация в Украйна. Зеленски е благодарил на правителството на Германия за военната подкрепа и за подсилване на артилерията и на противовъздушната отбрана на Украйна.Щолц пък е заявил, че следващата конференция за възстановяване на Украйна ще се проведе в Германия през юни 2024 г. Тя ще бъде в Берлин.

Малко преди разговора си със Зеленски пък бразилският лидер Лула да Силва имаше среща с президента на САЩ Джо Байдън, предава още БТА. В кулоарите на Общото събрание на ООН двамата изтъкнаха техния ангажимент в укрепване на демокрацията и поставиха началото на инициатива за напредък в областта на правата на работниците. Инициативата бе стартирана в момент, в който в САЩ има много стачки, от тези на сценаристите и актьорите, до тези в автомобилната индустрия.

Байдън и Лула да Силва изтъкнаха нуждата от прилична работа, от добро заплащане и от гарантиране, че работниците ще имат ползи от дигиталния и зеления енергиен преход.

"Двете най-големи демокрации в Западното полукълбо застават зад правата на човека в света и в това полукълбо и това включва и правата на работниците", заяви Байдън

Той също така заяви, че американо-бразилското партньорство за правата на работниците ще бъде двустранна инициатива, но други организации и страни са добре дошли да се присъединят към нея.

Лула на свой предупреди, че демокрациите са под заплаха по света и каза, че е от съществено значение да се укрепят правата на работниците. Според него новата инициатива ще помогне за пораждане на надежда за работническите семейства и ще задълбочи двустранните връзки.

"Това е нещо повече от двустранно партньорство. Това е духовна връзка, която ние изграждаме тук и една нова ера за американо-бразилските отношения между равнопоставени партньори", каза той и допълни, че "бедността и неравенството не са в интерес на никого".

Снимка: БТА/АП

Байдън и Лула провеждат втора среща на четири очи и по време на нея разказаха лични истории, подчертаващи необходимостта от достойна работа. Лула разказа за опита си като работник и подчерта, че няма демокрация без синдикати на работниците.

Байдън заяви, че новата инициатива ще сложи край на принудителния и детския труд, ще смекчи ефекта върху работниците от прехода към чиста енергия и дигиталния икономически преход, ще насърчи създаването на безопасни и прилични работни места, ще сложи край на дискриминацията, в това число и срещу жените, ЛГБТ+ общността и расовите и етническите малцинства. Инициативата ще се съсредоточи и върху използването на нови технологии, като изкуствен интелект, в полза на работниците, каза Байдън.

Инициативата има за цел "да ангажира партньорите от частния сектор в иновативни подходи за създаване на достойни работни места в ключови производствени вериги, в борбата с дискриминацията на работното място и за насърчаване на многообразието", се казва в изявление на бразилското правителство.

Съвместният проект е част от усилията на САЩ за укрепване на връзките с Бразилия, която поддържа тесни връзки с Китай, неин основен търговски партньор.

Байдън и Лула обсъдиха също така значението на възстановяването на демокрацията във Венецуела. Байдън очерта поетапен подход, който би могъл да осигури облекчаване на санкциите на САЩ, ако Венецуела предприеме конкретни действия, които да доведат до свободни и честни избори.

Двамата лидери са обсъдили и важността от продължаване на подкрепата за Хаити, в която има хуманитарна криза и криза със сигурността.

Двамата президенти избягнаха дискутирането открито на темите, по които имат разногласия, като войната на Русия в Украйна или американското ембарго над Куба.

Белият дом публикува обаче съобщение, в което се казва, че Байдън е изразил в частен разговор с Лула някои от несъгласията си с неговите политическите позиции. Президентът на САЩ се е опитал да изтъкне, че войната на Русия в Украйна е навредила на по-бедните страни, като е повишила цените на храните и енергията и е заявил, че Русия трябва да се върне към споразумението си с Украйна за износ на зърно, за да се облекчи този натиск.

Президентът на САЩ беше в хладни отношения с предшественика на Лула да Силва - Жаир Болсонаро, открит почитател на Доналд Тръмп. След поражението на Болсонаро на президентските избори в Бразилия неговите поддръжници щурмуваха Конгреса, Върховния съд и президентския дворец в бразилската столица в опит да свалят Лула от власт. Тази ситуация приличаше много на ситуацията с Тръмп и щурма на Капитолия в САЩ, припомнят агенциите.

Освен като защитник на правата на тружениците, Лула се обрисува и като лидер в областта на борбата с климатичните промени и администрацията му постигна значителен напредък в Амазония. Обезлесяването на Амазония беше нараснало до 15-годишен връх при Болсонаро, който призоваваше за застрояване в зоната на тропическите гори, окуражавайки дървосекачите и миньорите да нахлуват в защитените територии. Лула създаде осем защитени зони за коренното население и изгони хиляди миньори от огромната територия на коренното население яномами. Обезлесяването намаля почти наполовина през първите осем месеца от управлението му. Лула поиска и международна помощ за Бразилския фонд за Амазонка, но даренията бяха малки и символични. През февруари САЩ се ангажираха да дарят 50 млн. долара за инициативата, но те все още не са предоставени. По-късно Байдън обяви, че ще поиска от Конгреса допълнителни 500 млн. долара, които все още не са отпуснати.

Лула посети Белия дом през февруари и тогава заедно с Байдън се фокусираха върху климатичната криза и обещаха да ускорят прилагането на мерки за защита на Амазония, както и върху нуждата от усилия за постигане на напредък на демократичните ценности.