Насред руините, оставени от ислямистите в Мосул, днес папа Франциск се помоли за жертвите на войната срещу Ислямска държава. Мястото не е избрано случайно. Мосул именно беше "столица" на самопровъзгласения от ислямистите халифат в части от територията на Ирак и Сирия, предаде Франс прес.

Визитата на Франциск в Мосул протича при много строги мерки за сигурност.

"Трагичното намаляване на броя на последователите на Христос тук и в Близкия изток е невъобразима щета, не само за самите последователи и техните общности, но и за самото общество, което те остават зад себе си", каза папата в Мосул. Християнската общност в Ирак е една от най-старите в света, но е също и общност, белязана от най-голямо заминаване в изгнание.

В Мосул католическите власти така и не успяха да намерят църква, която да е в такова състояние, че да бъде посрещнат папата вътре. Общо 14 църкви в провинция Ниневия, където се намира Мосул, бяха разрушени от ислямистите. Седем от тях датираха от пети, шести или седми век, допълва БТА.

Ето защо властите трябваше да изградят импровизирана сцена насред руините на четири църкви, принадлежащи на различни християнски общности, сред които и църквата Ал Тахира, която датира от повече от 1000 години.

 

 

Именно от тази сцена насред руините папата говори и се помоли пред към малка аудитория, която го приветства топло, скандирайки "Да живее папата".

 

Предстои Франциск са отиде в град Каракош и в Ербил в Северен Ирак.