В Норвегия заловиха кит с подозрения, че е руски шпионин.

"Един кит белуга, открит на брега, е носел специална руска сбруя и вероятно е бил обучаван от руския флот", каза норвежки експерт, цитиран от Би Би Си, предаде БНТ.

Морският биолог проф. Аудун Рикардсен заяви, че сбруята има държател на GoPro камера и етикет, който сочи като източник Санкт Петербург. Норвежки рибар успял да го отстрани от кита.

Дресираната белуга многократно се приближавала до норвежките лодки край Ингоя, арктически остров на около 415 км от Мурманск, където се намира северният флот на Русия. Този вид китове се раждат във водите на Арктика.

Норвежката NRK публикува видеозапис, който показва свалената сбруя на белугата.

По думите на проф. Рикардсен сбруята "е била прикрепен много плътно около главата, пред гръдните му перки",  и е имало държател за GoPro, но не и камера.

Руски полковник от резерва, който преди е писал за военната употреба на морски бозайници, отхвърли безпокойството на Норвегия заради белугата. Но той не отрече, че може да е избягала от руския флот.

Интервюиран от руския оператор "Говори Москва", полковник Виктор Баранец каза: "Ако сме използвали това животно за шпионаж, наистина ли смятате, че ще прикачим номер на мобилен телефон със съобщението "моля, обадете се на този номер"?"

"Имаме военни делфини за бойни роли, не го покриваме", каза той.

Досега със сигурност може да се твърди, че и Русия, и САЩ са използвали по време на студената война обучени делфини за различни бойни действия. Руската база е в Севастопол, който беше под украински контрол до 2014 г., когато Русия анексира Крим. Американската база за военноморска програма за бозайници беше в Сан Диего.