Посолството на САЩ в Русия ще намали персонала на консулството със 75% във връзка със забраната за наемане на чужди граждани. Това предаде ТАСС, като се позова на съобщение, публикувано в петък на уебсайта на дипломатическата мисия.

"Съжаляваме, че действията на руското правителство ни принудиха да съкратим консулския си персонал със 75% и ще се опитаме да предложим на гражданите на САЩ възможно най-много услуги", се казва в съобщението.

Също така от 12 май ще бъде намален броят на предоставяните консулски услуги, по-специално ще бъде спряно разглеждането на документи за визи, които не са предназначени за дипломатически пътувания.

"От 12 май посолството на САЩ в Москва ще намали броя на предлаганите консулски услуги, като ще предлага само спешни услуги за американски граждани и много ограничен брой имигрантски визи. ... Това намаляване на услугите е необходимо във връзка с уведомление на руското правителство от 23 април за намерението да се забрани на американските дипломатически мисии да наемат чужденци в произволно взет брой. Разглеждането на документи за неимигрантски и недипломатически визи ще бъде прекратено", се казва в изявлението.

Дипломатическата мисия поясни, че спешните услуги, предоставяни на граждани на САЩ в Русия, могат да бъдат забавени или ограничени поради ограниченото движение на персонал извън Москва.

Освен това на американските граждани, които се намират в Русия с изтекъл срок на визата, се препоръчва да напуснат Руската федерация преди 15 юни, когато изтича действието на указа, според който заради пандемията чужденци и лица без гражданство няма да бъдат експулсирани и депортирани от Русия. "Ако планирате да останете в Русия след този срок, посетете местния офис на Министерството на вътрешните работи, за да получите необходимите документи", добавя посолството.

Санкции и контрасанкции

ТАСС припомня, че на 15 април президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за санкции срещу Русия. По-специално Вашингтон забрани на американските компании пряко да купуват дългови ценни книжа, емитирани от Централната банка, Фонда за национално благосъстояние или Министерството на финансите на РФ. 16 организации и 16 лица бяха санкционирани за връзки с намесата на Москва в изборите в САЩ и осем граждани и юридически лица за работата им в Крим. Той също така обяви експулсирането от Вашингтон на 10 дипломати, които САЩ смятат за представители на руските разузнавателни служби.

На 16 април Русия обяви ответни мерки. Освен че на американския посланик беше препоръчано да се върне във Вашингтон за консултации, Руската федерация прикани 10 американски дипломати да напуснат Москва и стартира процедура, която има за цел да спре практиката за наемане на граждани на Русия и трети държави в американски дипломатически мисии в Руската федерация. Освен това Москва забрани да влизат в страната на осем настоящи и бивши американски високопоставени служители и лица, участващи в разработването и прилагането на антируска политика, включително на главния прокурор на САЩ, директора на ФБР, директора на националното разузнаване, секретаря на Националната сигурност и директора на Федералното бюро на затворите на САЩ.

Освен това президентът Путин нареди на правителството да изготви списък на страни, предприемащи "неприятелски" действия спрямо Русия, които ще бъдат подложени на ограничения, припомня на свой ред Ройтерс.